Βούτσης σε Μητσοτάκη: Δεν φταίει η κυβέρνηση αλλά τα Μνημόνια

Στις μνημονιακές δεσμεύσεις που επιβάλλουν έκτακτες διαδικασίες νομοθέτησης, απέδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, την νομοθετική πρακτική του επείγοντος και κατεπείγοντος που ακολουθεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αποποιηθεί των ευθυνών του ίδιου και της κυβέρνησης για τις διαδικασίες express και απαντώντας με αυτό τον τρόπο στη σφοδρή κριτική του κου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή τους.

«Και η κυβέρνηση και η Βουλή κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε το κοινοβουλευτικό έργο να είναι στο ύψος της Δημοκρατικής λειτουργίας, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που έχουν να κάνουν προφανώς με τα νομοσχέδια που αφορούν τις διαδοχικές αξιολογήσεις των μνημονιακών συμφωνιών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις γίνεται χρήση του κατεπείγοντος που σημαίνει περιορισμένο περιθώριο διαλόγου και ελάχιστων αλλαγών από τη συζήτηση. Αυτά είναι αρνητικά στοιχεία που δεν θα εκλείψουν παρά μόνο με τη λήξη αυτής της περιόδου για τη χώρα, ελπίζω σε ένα χρόνο ή λίγο περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο Νίκος Βούτσης προανήγγειλε μάλιστα στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αντιμετώπισης νομοθετικών και κοινοβουλευτικών προβλημάτων, την προώθηση αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Αναφορικά με το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για συζήτηση της πρότασης νόμου του κόμματος σχετικά με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, ο κος Βούτσης το απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι έχει ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή συζήτησης των προτάσεων νόμων ανάλογα με τη σειρά που αυτές κατατέθηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε πρώτη θα συζητηθεί η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που επίσης εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο, ενώ εκείνη της ΝΔ ήταν 5η κατά σειρά στις υποβληθείσες, συνεπώς θα προγραμματιστεί για αργότερα.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά