Κλείσιμο

ΟΕΒ: «Χάος» με την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ - Κατηγορίες για παράκαμψη του ΑΣΕΠ

«Θεωρίας κοινοβουλευτικού χάους συνέχεια», θα μπορούσε να έχει τίτλο η τροπολογία 62 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις στους Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ), καθώς προκάλεσε την απόλυτη σύγχυση τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους ίδιους τους βουλευτές που την κατέθεσαν με τις πραγματικές προβλέψεις της να παραμένουν «άγνωστος Χ».

Αρχικά η τροπολογία συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ και το Ποτάμι να ζητούν την απόσυρσή της, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παράκαμψη του ΑΣΕΠ με στόχο την υλοποίηση διορισμών «από το παράθυρο».

«Ντροπή» τη χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, καταλογίζοντας στους βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας ότι προσπαθούν να κάνουν «τοπικά ρουσφέτια», ενώ τον χαρακτηρισμό «πονηρή» απέδωσε στην τροπολογία ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι ασκώντας ανάλογη κριτική.

Το «μπάχαλο» άρχισε να ξετυλίγεται ακόμη περισσότερο όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, ως πρώτος υπογράφων την επίμαχη τροπολογία, ανέλαβε να την υπερασπιστεί.

Επί της ουσίας ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρακάμπτεται κατ’ εξαίρεση και μόνο προσωρινά το ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της χώρας, επικαλούμενος ότι πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα η τρέχουσα αρδευτική περίοδος μέσω ενίσχυσης του προσωπικού για την κάλυψη εποχικών αναγκών.

«Βάζουμε ξανά τους ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ στη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Αυτή είναι η αλήθεια, με το άρθρο 46 του ν. 4456, που ψηφίσαμε την άνοιξη».

Ωστόσο, ο χρόνος ψήφισης του άρθρου, δεν έδινε τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής τους για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού που χρειάζονται κάθε χρόνο για να μπορέσουν να συντηρήσουν τα δίκτυά τους, για αυτή τη συγκεκριμένη αρδευτική περίοδο. Με αυτή την τροπολογία, λοιπόν, που εισάγουμε, λέμε, ότι αναστέλλουμε την ισχύ του άρθρου το οποίο ξεκινάει πάλι από την 1η Νοεμβρίου του 2017. Από 1η Νοεμβρίου 2017, λοιπόν, εφαρμόζεται το άρθρο και μιλάμε πλέον για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό λέει η τροπολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Αραχωβίτης.

Ο ίδιος ωστόσο αμφισβητείται από γνώστες της νομολογίας, που διατείνονται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που δεν έχει καμία νομική βάση. Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν, με το νόμο 4456/2017 απελευθερώθηκαν οι προσλήψεις στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων μέσω ΑΣΕΠ, συνεπώς η τροπολογία προβλέπει την παράταση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ έως την 1η Νοεμβρίου κι από κι έπειτα εκτός ΑΣΕΠ, καταργώντας επί της ουσίας τον ήδη κατηργημένο νόμο Πεπονή από το νόμο 4456/2017 του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και δεν αποκλείεται ακόμη κι αυτό να είναι υπό αίρεση, αφού η τροπολογία αναφέρεται και σε προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου κι όχι αποκλειστικά αορίστου χρόνου που εμπίπτουν στο νόμο για τους διορισμούς στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Σε κάθε περίπτωση η τροπολογία προκαλεί σύγχυση για ορισμένους ενδεχομένως και σκόπιμη, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα "προχειρότητας" και κακής νομοθέτησης.
Πηγή: skai.gr