Κλείσιμο

Σταθάκης: Συζητάμε για «κοινωνικά ισοσκελισμένα» μέτρα 2% του ΑΕΠ

Τα μέτρα που συζητούνται στην διαπραγμάτευση είναι της τάξης του 2% του ελληνικού ΑΕΠ, παραδέχτηκε, σήμερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά αν το «κενό» αποδειχτεί μικρότερο, μπορεί το 2% να μειωθεί κατά τι. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γίνεται προσπάθεια, εκτός από δημοσιονομικά ισοσκελισμένο, το νέο πακέτο μέτρων να είναι και «κοινωνικά ισοσκελισμένο».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι αν οι διαβουλεύσεις εξακολουθήσουν με τους ίδιους ρυθμούς, η τεχνική συμφωνία θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, έχοντας επιτευχθεί σύγκλιση ακόμα και στο εκκρεμές, για την ώρα, ζήτημα των εργασιακών. 

Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως, αν οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης επαληθευτούν, θα είναι εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, για τα έτη 2019, 2020 και 2021.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι το κλείσιμο της συμφωνίας τον Μάιο, συγκεκριμένα, αλλά το «ταχύτερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την εισπρακτική εταιρία που θα συνεργαστεί με τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως δεν θα έχει εισπρακτικό ρόλο αλλά «συμβουλευτικό». Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι οφειλές προς την ΔΕΗ, ανέρχονται σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. έχουν ήδη ρυθιστεί. «Τα περισσότερα χρήματα τα οφείλουν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», όπως μεγάλες εταιρίες, που οφείλουν συνολικά το 30% των συνολικών χρεών.

Για την υπόθεση του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΣΦΑ που έδωσε προαγωγή στον εαυτό του, διπλασιάζοντας το εφάπαξ του, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα»: «Ήταν 30 χρόνια υπάλληλος, είχε φτάσει διευθυντής και όταν έγινε πρόεδρος, αναγκαστικά πήρε και τον βαθμό του γενικού διευθυντή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει αμέσως νόμο στη Βουλή, που να ακυρώνει την επίμαχη διάταξη για το εφάπαξ του προέδρου του ΔΕΣΦΑ.

Πηγή: skai.gr