Κάλυψε τον τέως πρόεδρο της ΔΕΣΦΑ ο Σταθάκης: Δεν είναι ατόπημα ό,τι έκανε

Κάλυψη στον τέως πρόεδρο της ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα, παρέσχε ο Γιώργος Σταθάκης, αναφορικά με την προαγωγή που πήρε λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του, ενώ παρέπεμψε στο μέλλον τις απαντήσεις ως προς το ποσό που τη συνόδευσε και σύμφωνα με την καταγγελία του «γαλάζιου» βουλευτή, Κώστα Σκρέκα, ανέρχεται στις 100.000 ευρώ με αποτέλεσμα το εφάπαξ του να καταστεί «χρυσό» φτάνοντας τις 285.000 ευρώ.

«Βρήκατε λάθος πεδίο για να ανακαλύψετε σκάνδαλο. Αν η κατηγορία είναι ότι πριν από τη συνταξιοδότησή του προάγεται ή όχι είναι ένα θέμα που μπορούμε να το ανοίξουμε φιλοσοφικά όσο θέλετε, αλλά δεν είναι ατόπημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες του κου Σκρέκα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Γιώργος Σταθάκης, ωστόσο, απέφυγε επιμελώς να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το αν τα χρηματικά ποσά που παραθέτει στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ ισχύουν ή όχι και κατά πόσο παρεκκλίνουν τα πραγματικά από αυτά.

«Θα τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή. Θα καταθέσω τα στοιχεία», ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο στον Κώστα Σκρέκα την πρόθεσή του να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για περαιτέρω απαντήσεις. Ο ίδιος, ωστόσο, διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η προαγωγή του κου Νίκα έγινε με δική του απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτό δεν ισχύει» και υποστηρίζοντας ότι «τα 2/3 της ερώτησης του κου Σκρέκα δεν ισχύουν».

Ο κ. Σταθάκης πάντως διαχώρισε τη συγκεκριμένη περίπτωση από την προκλητική υπόθεση του ΑΔΜΗΕ, που είχε δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την απόφαση της Διοίκησης να δώσει αύξηση στον εαυτό της.

«Η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα ότι είναι αδιαπραγμάτευτη για οποιοδήποτε θέμα συμβαίνει σε Οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο. Η απάντηση που δώσαμε στον ΑΔΜΗΕ είναι ενδεδειγμένη. Και άλλαξε η Διοίκηση και δεν αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο. Σε όλους τους οργανισμούς αυτού του τύπου οι διοικήσεις αμείβονται κατά κανόνα με αμοιβή ίση με αυτή του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου. Αυτός είναι κανόνας. Η ψήφιση του νόμου που απελευθερώνει αυτές τις αμοιβές ισχύει και είναι και αυτό νόμος, αλλά η κυβέρνηση δεν συζητά για αλλαγή στο πλαφόν των οργανισμών αυτών. Σαφές το στίγμα κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Σταθάκης άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στη διαπραγμάτευση και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, υποστηρίζοντας ότι: «Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει. Έχει εγκριθεί διαδικασία ενός νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση».

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, ο ίδιος επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι είχε νομοθετήσει την μικρή ΔΕΗ οδηγώντας στην πράξη στην παραχώρηση του 30% της δυναμικότητας της παραγωγής της σε ιδιώτες και ταυτόχρονα το 17% των μετοχών της εταιρείας θα πήγαινε στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση αυτή σήμαινε παράλληλα μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας και απώλεια περιουσίας του Δημοσίου κατά 17%.

«Η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι: ακύρωσε τη μικρή ΔΕΗ και εισήγαγε έναν μηχανισμό που ως μεταβατικό διάστημα δίνει δυνατότητα ανοίγματος αγοράς στην λιανική. Η συζήτηση του 17% των μετοχών έχει ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο για το Υπερταμείο και την μεταβίβαση μετοχών σε αυτό. Η διαφορά ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου είναι σαφής. Η ΔΕΗ παράγει σήμερα το 53% της ενέργειας χώρας και στόχος είναι το 2020 το μερίδιο λιανικής να φτάσει σε αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό έχει τεράστια σημασία για την βιωσιμότητα της εταιρείας και αυτό διαπραγματευόμαστε», κατέληξε ο Γιώργος Σταθάκης.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr