Αυγενάκης: Σκανδαλώδεις αναθέσεις μελετών σε «κολλητούς» της Κυβέρνησης

Οσμή σκανδάλου διαβλέπει ο Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, στις αναθέσεις δασικών μελετών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις με στόχο την εξυπηρέτηση «ημετέρων» και τη δημιουργία «ολιγοπωλίου» προς όφελός τους με παράλληλο «απροκάλυπτο στήσιμο» επικείμενων μεγάλων διαγωνισμών.

Σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, ο κ. Αυγενάκης επικαλείται καταγγελίες της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων (ΠΔΚ), σύμφωνα με τις οποίες η Ειδική Υπηρεσία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου, φέρεται να τηρεί κατάλογο με συγκεκριμένους προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών, τους οποίους εν συνεχεία καλεί κατ’ αποκλειστικότητα να υποβάλλουν προσφορές για επιμέρους έργα χωρίς να τηρεί συγκεκριμένα κριτήρια και αποκλείοντας από τη διαδικασία άλλες εταιρίες του κλάδου.

Ο βουλευτής της ΝΔ καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει εξηγήσεις, καταθέτοντας αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με: τον κατάλογο των εγκεκριμένων παρόχων υπηρεσιών για ανάθεση μελετών, τις εταιρείες που προσκλήθηκαν να κάνουν προσφορά για ανάθεση μελετών για τα έτη 2015 και 2016, τις προσφορές που κατέθεσε έκαστη, τα στοιχεία των αναδόχων εταιριών, καθώς και τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η πρόσκληση μόνο στις συγκεκριμένες εταιρίες από την Ειδική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Αυγενάκη, βάσει της καταγγελίας της ΠΔΚ, η εν λόγω υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

- το 2015 προσκάλεσε μόνο 10 συγκεκριμένους παρόχους υπηρεσιών για ανάθεση 7 μελετών
- και το 2016 από μία λίστα 130 εταιριών μόλις 9, οι 7 εκ των οποίων ήταν ίδιες με αυτές του 2015.

Κι αυτό σύμφωνα με την ίδια καταγγελία παρότι οι εκπτώσεις που δόθηκαν από τις επιλαχούσες εταιρίες ήταν πενιχρές, με ενδεικτική αυτή της τάξης του 0,083% που μεταφράζεται σε μόλις 50 ευρώ για μελέτη ύψους 59.950 ευρώ, γεγονός που κατά τους Δασολόγους καταδεικνύει ότι «το παιχνίδι είναι στημένο και μάλιστα πρόχειρα».

Όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης, κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με την Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, αποτελεί η παντελής έλλειψη αναφοράς κριτηρίων, αφού όπως αναφέρουν ενδεικτικά μόνο στον κατάλογο των εγκεκριμένων παροχών υπηρεσιών υπάρχουν αυτή τη στιγμή 8 γραφεία δασικών μελετών, με πτυχία Ε’ τάξης στην κατηγορία 24 (Δασικές Μελέτες) και μεγάλη εμπειρία στην χαρτογράφηση, αλλά η Ειδική Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης επιλεγεί μόνο 4 από αυτά χωρίς ποτέ να εξηγεί τους λόγους.

«Η παντελής στρέβλωση της συγκεκριμένης αγοράς και η δημιουργία ολιγοπωλίου ημετέρων από την Κυβέρνηση, φυσικά, έγινε συντονισμένα και μεθοδευμένα, ούτως ώστε το επόμενο διάστημα οπότε και θα προκηρυχθούν νέες μεγάλες μελέτες διαχείρισης βοσκοτόπων, τα “εκλεκτά” 4 γραφεία που καταγγέλλει η ΠΚΔ, να είναι τα μόνα τα οποία θα μπορούν να επικαλεστούν εμπειρία σε ανάλογες μελέτες, καλύπτοντας τα τυπικά προσόντα. Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση “στήνει” απροκάλυπτα τους μεγάλους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν», υπογραμμίζει ο Γραμματέας της ΝΔ.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά