Κλείσιμο

Τσίπρας: Τώρα που η Ελλάδα μπαίνει στην ανάπτυξη οι πιστωτές οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

«Τώρα που η Ελλάδα μπαίνει στην ανάπτυξη, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του 2016, με μέτρα που θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Μάριο Ντράγκι, ώστε και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην ακροδεξιά να χρησιμοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα ως επιχείρημα.

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι σήμερα ολοκληρώνεται και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση και αποδεσμεύεται και το τελευταίο 1,7 δισ. που θα πάει, όπως είπε, εξολοκλήρου στην πραγματική οικονομία και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Τόνισε επίσης ότι αυτή την περίοδο κρίνεται η ιδία η συνοχή της Ευρώπης, με τις παράλληλες κρίσεις που την ταλανίζουν, όπως η οικονομική, η προσφυγική και η κρίση εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας με έξαρση της τρομοκρατίας.

«Η Ευρώπη αλά καρτ που ορισμένοι εταίροι υποστηρίζουν είναι η επιλογή της μη Ευρώπης. Το κοινό σπίτι έχει και κοινές υποχρεώσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα τηρεί τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως τηρεί και τις υποχρεώσεις συμφωνίας με την Τουρκία, σηκώνοντας όμως δυσανάλογο βάρος.
Πηγή: skai.gr