Τσίπρας: Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι [o Κάμερον] δεν είχε κανένα Plan B

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, αναμένεται να εκδώσουν το μεσημέρι της Τετάρτης δήλωση για το Brexit με την οποία η Ε.Ε. θα εκφράζει την ενότητα και αποφασιστικότητά της, αλλά και την ελπίδα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατόν.

Η δήλωση δεν δόθηκε τελικά την Τρίτη στη δημοσιότητα, σε ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον, ο οποίος έλαβε μέρος για τελευταία φορά σε Σύνοδο Κορυφής, καθώς αναμένεται να αποχωρήσει πριν από την επόμενη.

Οι «27», στη δήλωση τεσσάρων σημείων, δηλώνουν ότι σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και λυπούνται για αυτό. Σημειώνουν όμως ότι προχωρούν ενωμένοι, ενώ επιθυμούν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, εκφράζουν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην παρέμβασή του στην συζήτηση που έγινε στο δείπνο των ηγετών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «σοκ ιστορικών διαστάσεων» γιατί, «αλλάζει τον χάρτη αφού η Ευρώπη αντί να διευρύνεται για πρώτη φορά μικραίνει».

«Δεν πρέπει να παριστάνουμε τους έκπληκτους γιατί τα αίτια της αναδίπλωσης και του εθνικισμού είναι πολύ βαθιά, καθώς επίσης η λιτότητα, η κοινωνική κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι κατανοεί τον κ. Κάμερον αλλά «οφείλω να σημειώσω ότι με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δεν είχε κανένα Plan B».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέκρινε τη διακριτή μεταχείριση των εταίρων προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με εκείνη προς την Ελλάδα μετά το περσινό δημοψήφισμα. «Είναι προφανής η διακριτή αντιμετώπιση της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα, η οποία ζήτησε έντιμη συμφωνία και εταίροι της είπαν: "εφαρμογή του προγράμματος, αλλιώς grexit"». «Δεν πιστεύω στη λογική της τιμωρίας σε όσους θέλουν να φύγουν, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να παρουσιάσει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε. «Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα διαπραγματευθεί», σημείωσε. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν και της Ευρωβουλής.
Πηγή: skai.gr