Εκλογικός νόμος: Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική και ψήφο στα 17 έτη

Στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους, κινήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζοντας όμως και την περίπτωση το κατώφλι της εισόδου στη Βουλή (3%) να μειωθεί λίγο έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακυβερνησίας. Επίσης εξετάζεται και δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη.

Οι τελικές αποφάσεις
δεν έχουν ληφθεί ακόμη, με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να παρουσιάζει και τη δική του πρόταση για μειωμένο μπόνους.

«Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές και να ξεκινήσουμε από την αρχή μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα, δεν θα αιφνιδιάσουμε κανένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει σύγκλιση για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Συζήτηση έγινε και για την πρωτοβουλία των «53+» την Πέμπτη να προχωρήσουν σε ανακοίνωση για το θέμα του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου, με την πλειοψηφία να τονίζει ότι δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο.

Η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα οριστικοποιηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου, ωστόσο θα προηγηθούν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

"Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

"Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

"Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021."

Πηγή: skai.gr