Μοσκοβισί: Εξίσου απαιτητική η επόμενη αξιολόγηση - Θα χρειαστούν και νέα μέτρα

Μήνυμα στην Αθήνα να πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία, στέλνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο, εφόσον γίνουν οι αλλαγές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο γάλλος επίτροπος σε συνέντευξη στην Ημερησία, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως σημειώνει, «μόνο έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.»

Ο επίτροπος Οικονομικών
προειδοποιεί ότι η επόμενη αξιολόγηση το φθινόπωρο θα είναι όσο απαιτητική ήταν και η πρώτη, και θα χρειαστούν νέα μέτρα. Όπως τονίζει, «η έξοδος στις αγορές θα κριθεί από την υλοποίηση της συμφωνίας.»

Υπογραμμίζει εξάλλου ότι οι αλλαγές στα εργασιακά πρέπει να γίνουν έως τον Απρίλιο του 2017, αναφέροντας ότι «η υφιστάμενη νομοθεσία θα εξορθολογιστεί περαιτέρω και θα κωδικοποιηθεί σε Ενιαίο Κώδικα Εργατικού Δικαίου έως το Μάρτιο του 2017».

Παράλληλα, για τους
κεφαλαιακούς ελέγχους αναφέρει ότι «θα φύγουν όταν επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις».

Στη συνέντευξή του ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρεται και στον ακροδεξιό λαϊκισμό, λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Ευρώπη «με αμείλικτο δυναμισμό.»

Σύμφωνα με την Καθημερινή, περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου θα έχει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, που αριθμεί 15 δράσεις, ώστε να ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης 2,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξει» για να κλείσει 41 δράσεις ώστε να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος.

Για «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος προγράμματος» κάνει πάντως λόγο η κυβέρνηση, σχολιάζοντας το νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ επισημαίνει την αναγκαιότητα της παρουσίας του κράτους στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας μάλιστα ότι «είναι ένα θέμα που δεν θέτει καν το ΔΝΤ.»

«Μόνο με υπομονή, κόπο και τα σωστά μέτρα θα τα καταφέρουμε... Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προσελκύσει επενδυτές, με μείωση της φορολόγησης και ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: skai.gr