Λευτεριά στις offshore; Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, αλλά και στην κοινωνία, προκαλεί η ρύθμιση που πέρασε την περασμένη Κυριακή στο πολυνομοσχέδιο και επιτρέπει σε υπουργούς, βουλευτές και γενικούς γραμματείς να κατέχουν offshore εταιρείες.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση - που αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα - επιτρέπεται η κατοχή εξωχώριων εταιριών αρκεί η έδρα να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα κι αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το ΥΠΟΙΚ ως φορολογικοί παράδεισοι.

Μάλιστα, το άρθρο 178
του πολυνομοσχεδίου τροποποιεί το νόμο του 2003, που προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες αλλά και έκπτωση από δημόσια αξιώματα όσων συμμετέχουν σε offshore.

«Ντροπή, η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί» επισημαίνει η ΝΔ και προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία».

«Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την  κυβέρνηση ότι προκαλεί την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους.

«Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες» απαντάει το Μαξίμου.

Με σκωπτικό πνεύμα, συμπληρώνουν ότι για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουν - «αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα»- στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου», σχολιάζουν και, τέλος, για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τους υπενθυμίζουν «ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές«. «Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα», προσθέτουν οι πηγές της κυβέρνησης.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων» λέει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. 

«Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων» προσθέτει. 

«Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν και offshore» τόνισε ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη σκανδαλώδη διάταξη.

«Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν ‘‘όχι’’. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη» σχολιάζει από την πλευρά του Το Ποτάμι.

«Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση» επισημαίνει η Σεβαστουπόλεως.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωση που εξέδωσε και συνεχίζει: «Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε».

«Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί για ό,τι άλλο θέλετε, αλλά να κατηγορηθούμε ότι πάμε να δημιουργήσουμε υπουργεία offshore όταν κάνουμε ελέγχους και έχουμε βάλει στο στόχαστρο τη διαφθορά; Αυτό είναι πολιτικό ανέκδοτο» σχολίασε το δημοσίευμα στον ΣΚΑΪ ο Τρύφων Αλεξιάδης. 
Πηγή: skai.gr