Σταθάκης: Ν/σ μεταρρυθμιστική τομή με προοδευτικό πρόσημο

Φρένο στα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιχείρησε να βάλει από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ.

«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική. Άρα δεν είναι μία κυβέρνηση, που είναι έτοιμη να παραιτηθεί ή κοιτάζει τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα ή δεν ξέρει τι θέλει ή αυτό που θέλει δεν μπορεί να το εφαρμόσει ή πρέπει να φύγει πάση θυσία όπως είναι το βασικό σας σύνθημα», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και κορυφώνοντας την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση πρόσθεσε: «Θα μπορούσατε να είστε πιο ειλικρινείς. Η βασική σας ευχή θα έπρεπε να είναι -καλύτερα να μην είχατε έρθει καθόλου».

Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή που χάραξε από χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις παροιμιώδεις φράσεις «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο» και «Η αριστερή κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει το υψηλότερο αφορολόγητο σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη», ο υπουργός Οικονομίας, ισχυρίστηκε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο έχει προοδευτικό πρόσημο, το οποίο προστατεύει απόλυτα τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, ενώ προβλέπει οριακές αυξήσεις ή μειώσεις στα μεσαία.



Αναφορικά με το φορολογικό επέμεινε όπως όλοι οι υπουργοί ότι αποτελεί «μεταρρυθμιστική τομή», ενώ επιχειρώντας να αποδομήσει την κατηγορία της ΝΔ ότι η ανικανότητα και η πολιτική της κυβέρνησης κόστισε στη χώρα 12,7 δις, σχολίασε με ειρωνικό ύφος: «Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα αποτυπωνόταν στο ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει ενώ και η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β’ εξάμηνο του 2016».

Ενδιαφέρον προξενεί το γεγονός πως αν και ο κ. Σταθάκης έθιξε το κρίσιμο ζήτημα της αξιολόγησης, προκειμένου να αποδείξει ότι αυτή καθυστερεί λόγω της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην ημερομηνία ολοκλήρωσής της. Ούτε καν κατά προσέγγιση δεν το έπραξε, πιθανόν υπό το σκεπτικό ότι όλες οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείο γι’ αυτό το θέμα έχουν πέσει έξω και προφανώς δεν ήθελε να διαψευστεί.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά