Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει λόγος να επαναληφθεί η κρίση του καλοκαιριού του 2015

H έκθεση αναλυτικά ΕΔΩ 

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε την Τρίτη ο Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η κρίση του περασμένου καλοκαιριού σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί έφερε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επάνοδο της εμπιστοσύνης, ζητώντας ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης, δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, με αφορμή και τα στοιχεία της Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι προσδοκά επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.

Ο επίτροπος Οικονομικών
Υποθέσεων επισήμανε πάντως ότι το πλαίσιο είναι σήμερα διαφορετικό, τόσο σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσο και από πλευράς επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, που είναι καλύτερες των αναμενομένων, βάσει των στοιχείων της Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

«Η επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή και αναγκαία», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας πως το θέμα της νομικής έγκρισης από την Ελλάδα ενός μηχανισμού αυτόματης προληπτικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης σε περίπτωση που αυτή κριθεί επιβεβλημένη «είναι υπό συζήτηση».

Ο επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.

Εξέφρασε ακόμη «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων. Αναφορικά με το βασικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία κατά 99%, ενώ υπογράμμισε πως έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος».

Σε ό,τι αφορά τον υπό διαπραγμάτευση μηχανισμό ενεργοποίησης εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, σημείωσε πως «είναι εν πολλοίς πάνω στην κατασκευή αυτού του μηχανισμού, ο οποίος πρέπει να είναι νομικός, να είναι αυτόματος, και να έχει ακριβές "σημείο έναρξης", εργαζόμαστε».

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, αναφέρεται στο μεταξύ στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη, και ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από την ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το πιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, από μία πιο αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr