Κύπρος: Μόνο αν τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα θα απελευθερωθούν οι τουρκικές βίζες

Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα για να απελευθερωθούν οι θεωρήσεις για είσοδο τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν, διαμήνυσε σήμερα Δευτέρα η Λευκωσία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση για οποιοδήποτε κράτος.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνεται σαφώς και η ελεύθερη πρόσβαση Κυπρίων στην Τουρκία, όπως και για τους άλλους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον η Άγκυρα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, συνεχίζει αυτή την τακτική και δεν συμμορφώνεται, τότε δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη-μέλη την τρίτη αξιολόγηση για την τήρηση των 72 κριτηρίων από την Τουρκία και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο κρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», η Κομισιόν θα τοποθετηθεί επί της αρχής υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, όμως θα διευκρινίσει ότι ακόμα κάποια προαπαιτούμενα δεν έχουν υλοποιηθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο την όλη υπόθεση.

Η τελική απόφαση για τις θεωρήσεις θα ληφθεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο στα τέλη Ιουνίου. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση την Τετάρτη.

Ο τελικός λόγος, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά χρειάζεται και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού η έγκριση της κατάργησης της βίζας αποτελεί νομοθετική πράξη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία αξιολογεί καθημερινώς τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι ήδη έγιναν εσωτερικές συσκέψεις σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr