Κλείσιμο

Κατρούγκαλος: Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκε από το σύνολο των κοινωνικών φορέων που τοποθετήθηκαν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σηκώνοντας το γάντι που του είχε πετάξει νωρίτερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, κατηγορώντας τον ότι «εχθρεύεται» τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Κατρούγκαλος προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας «ταξικός αποστάτης», αφού όπως ισχυρίστηκε δεν υπερασπίζεται τον κλάδο από τον οποίο κι ο ίδιος προέρχεται.

«Κύριε Αλεξαδρή έχουμε ταξικές διαφορές. Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης. Δεν υπερασπίζομαι τον κλάδο μου κι αυτούς που βγάζουν πάνω από 50.000. Οι αγρότες κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ταξικά διαστρωματωμένοι. Τα συμφέροντα των δικηγόρων δεν είναι ενιαία. Είναι άλλο αυτός με το μπλοκάκι που είναι σκλάβος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων κι άλλο το συμφέρον του μεγαλοδικηγόρου που στην ουσία είναι μεγαλοεπιχειρηματίας», σημείωσε ο υπουργός.

Σε ένα είδος δε διχασμού του κλάδου, και πηγαίνοντας κόντρα στο σύνολο των κοινωνικών φορέων που έκαναν λόγο για νόμο «εξοντωτικό» και «λαιμητόμο», υποστήριξε ότι με τις ρυθμίσεις του το 90% των δικηγόρων ωφελείται. «Όποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει 20.000 ευρώ και κάτω εισόδημα με συνδυασμό φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων ωφελείται. Μόνο το 10% φαίνεται να έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ άρα το ποσοστό που έχει εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ είναι πάνω από 95%. Συνεπώς αυτοί κερδίζουν».

Εξαπολύοντας μάλιστα προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΔΣΑ, υπογράμμισε με έμφαση: «Εμείς είμαστε με τους πολλούς κι όχι με τους λίγους. Οι άνεργοι, αυτοί με μπλοκάκι, εκείνοι με εισόδημα 1.000 ευρώ και κάτω κερδίζουν. Και είστε ελεύθερος να επιλέξετε με ποιους θα είστε κύριε πρόεδρε αν και εκλεγήκατε με τις ψήφους όλων».

Ο Βασίλης Αλεξανδρής πάντως έσπευσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση, διαψεύδοντας πλήρως τον Υπουργό και κατηγορώντας τον ότι λέει ανακρίβειες.

Την ώρα πάντως που όλη η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς θεωρείται ότι βάζει «ταφόπλακα» στα δικαιώματά τους, ο υπουργός Εργασίας, επιμένει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί διαπνέεται από ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ισχυρίστηκε με θέρμη ότι «άνεργοι, μπλοκάκια και ντελιβεράδες κερδίζουν. Εμείς επιλέξαμε να προστατέψουμε το 90% των ασφαλισμένων».

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος, δεσμεύτηκε για την κατάθεση των αναλογιστικών μελετών μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των Επιτροπών στις 5 Απριλίου, ενώ επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους ότι από την τετραετία 2010 – 2014 με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 405%.

Δεκτό κατά πλειοψηφία και μόνο με τις θετικές ψήφους της κυβερνώσας πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έγινε πριν από λίγο το πολυνομοσχέδιο στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει.
Πηγή: skai.gr