ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Τα παρασκήνια του Washington Group

H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση του Washington Group υποστήριξε ότι τα έξτρα μέτρα μπορούν να βρεθούν μόνο από φορολογία, καθώς οι περικοπές των δαπανών έχουν φτάσει στα όριά τους.

 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρασκευή 15 Απριλίου, αργά το απόγευμα στο κεντρικό κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και ενώ οι προγραμματισμένες συναντήσεις τελείωναν, οι πιο σημαντικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας βρέθηκαν υπό άκρα μυστικότητα για να συζητήσουν, για άλλη μία φορά, για την Ελλάδα. Επρεπε να πάρουν μια απόφαση που θα έδινε λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των θεσμών αλλά και που ενδεχομένως να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος στην ελληνική κυβέρνηση.

Η «Κ» φέρνει στο φως όλη τη μυστική συνάντηση του Washington Group, της ομάδας των πρωταγωνιστών που από το 2011, οπότε και έχει δημιουργηθεί, έχει λάβει τις πιο σημαντικές αποφάσεις, καθώς συναντάται κυρίως πριν από μεγάλα events, ώστε να υπάρχει μία κοινή γραμμή ανάμεσά τους. Μπορεί επίσημα πρακτικά αυτών των συναντήσεων να μην υπάρχουν, ωστόσο η «Κ» συγκέντρωσε πληροφορίες για το τι ειπώθηκε εκεί από τις μαρτυρίες αξιωματούχων με γνώση των συζητήσεων.

Ετσι, αργά εκείνο το απόγευμα, στην Ουάσιγκτον βρέθηκαν η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Π. Τόμσεν, από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Μ. Ντράγκι με τον Μ. Κερέ, από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Π. Μοσκοβισί με τον Μ. Μπούτι, από την πλευρά της Κομισιόν, ο Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Τ. Βίζερ, από τη μεριά του Eurogroup, και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, της Ισπανίας, Ν. Γκίντος, και της Ιταλίας, Π. Κ. Παντοάν. Παρόλο που η Ελλάδα αποτελεί το βασικό θέμα των συζητήσεων από τότε που ξεκίνησε το Washington Group, κανένας Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Η συνάντηση δεν αποφασίστηκε τελευταία στιγμή. Εδώ και εβδομάδες γνώριζαν οι συμμετέχοντες ότι θα βρεθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα για μια «ελληνική συζήτηση». Αυτό που αποφασίστηκε τελευταία στιγμή ήταν το θέμα. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν φτάσουν στην Ουάσιγκτον, η ιδέα ήταν ότι η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το ελληνικό χρέος, αλλά από την Πέμπτη –και πριν καλά καλά φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα η ελληνική αποστολή– ήταν ξεκάθαρο ότι το χρέος δεν θα συζητηθεί. «Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει εδώ», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» εκείνο το απόγευμα. Βασικό μέλημα όλων των πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος που βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον ήταν «να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά», όπως τόνιζε ο ίδιος αξιωματούχος, θέλοντας να δείξει ότι αυτή θα είναι η βασική εξέλιξη των συζητήσεων, καθώς, χωρίς μια τέτοια συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση, η γερμανική πλευρά είχε στείλει στους συμμετέχοντες ένα non paper στο οποίο εξηγούσε τον τρόπο με το οποίο θα λυνόταν το αδιέξοδο ως προς τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών για τα δημοσιονομικά μέτρα. Το πρόβλημα βρισκόταν στο ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνούσε ότι τα μέτρα αξίας 2,5%- 3% του ΑΕΠ (αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. ευρώ), τα οποία έχει συμφωνήσει η Αθήνα με την Ε.Ε., θα έχουν το αποτέλεσμα του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ υποστήριζε ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν ως αποτέλεσμα μόλις 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, πολύ μακριά από το συμφωνημένο 3,5% του περασμένου Ιουλίου.

Στο γερμανικό non paper αναφέρεται η λύση για «έκτακτα μέτρα» που θα πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά αν δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η αναφορά σε νομοθέτηση των μέτρων υπάρχει από τότε. Συγχρόνως γινόταν αναφορά στο ότι, εφόσον οι Ελληνες θεωρούν ότι οι προβλέψεις τους είναι σωστές, τότε δεν θα έχουν πρόβλημα με αυτά τα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστεί και να τα πάρουν, αλλά είναι μία προληπτική δικλείδα. Οσον αφορά το χρέος, το γερμανικό έγγραφο ανέφερε ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόνο για τη διάρκεια του προγράμματος του ΔΝΤ (3-8 χρόνια) και όχι για αργότερα.

Λαγκάρντ και Μοσκοβισί εξήγησαν πρώτοι το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις· κατόπιν ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έθιξε το θέμα των «έξτρα μέτρων».

Ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί φάνηκε λίγο απροετοίμαστος στη συζήτηση, καθώς δεν είχε φέρει πρόταση πιθανών μέτρων μαζί του. Η θέση του κ. Σόιμπλε λίγο πολύ ήταν γνωστή μετά το non paper που είχε μοιράσει, αλλά ο Γερμανός υπουργός είπε ότι, «από τις συζητήσεις που είχε με τους Ελληνες ομολόγους του, τα περιθώρια για αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι περιορισμένες», ενώ τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να είναι ενωμένη. Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός τόνισε ότι «θα δεχθεί συζήτηση για το χρέος μόνο όταν τα μέτρα θα έχουν ληφθεί», ενώ θετικός για τα έξτρα μέτρα φάνηκε και ο Γάλλος υπουργός. Ωστόσο, αυτός, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, τόνισε ότι χρειάζεται η ελληνική πλευρά σαφήνεια ως προς την ελάφρυνση του χρέους.

Για την επικεφαλής του ΔΝΤ τα έξτρα μέτρα μπορούν να βρεθούν μόνο από φορολογία, καθώς οι περικοπές των δαπανών έχουν φτάσει στα όριά τους και ανέφερε ότι μάλλον περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα χρειαστούν.

Η συζήτηση αυτή και η συμφωνία για περαιτέρω μέτρα έδωσε λύση το αδιέξοδο και για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες οι θεσμοί έχουν κοινή στάση στις διαπραγματεύσεις.

Έντυπη
 
Θεοδωρικάκος: Ωρολογιακή βόμβα η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Με βασικές κατευθύνσεις την ολόπλευρη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επίλυση των χρονιζόντων...
21.07.2019, 22:29
Κικίλιας: Δεσμεύομαι για περίθαλψη με αξιοπρέπεια. Άμεσα οι προσλήψεις
«Θα διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες και μάλιστα με χαμηλότερη...
21.07.2019, 22:13
Παπανδρέου: Απέδειξα ότι λεφτά υπήρχαν αλλά χάλασα την πιάτσα
«Όταν είπα λεφτά υπάρχουν το έδειξα και το απέδειξα ότι υπήρχαν αλλά χάλασα την πιάτσα» ισχυρίστηκε από το...
21.07.2019, 22:03
Μητσοτάκης στο CNN: Να μετατρέψω τη χώρα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό
Στη στρατηγική ότι οι πολίτες σε κάποιο χρονικό σημείο θα αναζητήσουν σοβαρές πολιτικές που θα οδηγούν σε...
21.07.2019, 20:51
Τσακαλώτος: Που θα βρει η κυβέρνηση τα 1,8 δισ. για τα μέτρα του 2020 ;
Να απαντήσει η κυβέρνηση που θα βρει 1,8 δισ. για να υλοποιήσει τα μέτρα του 2020 που εξήγγειλε ο...
21.07.2019, 20:07
Οι τέσσερις στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα υποφέρει στον τομέα της ασφάλειας διατύπωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη...
21.07.2019, 19:26
Πάιατ στην Καθημερινή: Θα ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας
Ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας προαναγγέλλει μέσω της «Κ» ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ...
21.07.2019, 18:56
Κουμουτσάκος: Νέο πλαίσιο για το μεταναστευτικό άσυλο ως το τέλος του έτους
«Θα περιλαμβάνει ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο», τόνισε ο...
21.07.2019, 17:50
CNN: O Μητσοτάκης νίκησε τη λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας του (video)
Με αυτόν τον τίτλο παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο του κόσμου την αποκλειστική συνέντευξη του...
21.07.2019, 17:40
Θεοχάρης: Το AirBnB έχει θέση στον τουρισμό, έχει όμως και υποχρεώσεις
Τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Τουρισμού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της...
21.07.2019, 17:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.