Xωρίς απόφαση για την Ελλάδα αναμένεται το Eurogroup

Xωρίς κάποια απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, τα περαιτέρω μέτρα αξίας (περίπου 3 δισ) που θα κληθεί να πάρει η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετηθούν αλλά όχι να εφαρμοστούν, αντίθετα με αυτό που διαμηνύει η Αθήνα. Αν υπάρξει αρκετή πρόοδος μέχρι την επόμενη εβδομάδα, τότε μπορεί να υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup λίγο πριν το Πάσχα αν και δεν είναι τόσο πιθανό.

Σε ερώτηση κατά πόσο τα νομοσχέδια που έχουν μπει σε δημόσια διαβούλευση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι σε σύμπνοια με αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ο ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι διαβάζοντας μία περίληψη τους «φαίνεται ότι είναι διαφορετική η στάση των θεσμών στο ασφαλιστικό».

Ο ίδιος περιόρισε την σημασία των δημοσιονομικών στοιχείων που θα έρθουν στην δημοσιότητα αύριο, καθώς, όπως είπε, τα στοιχεία αυτά έχουν σημασία «μόνο αν τα συγκρίνεις με το επόμενο έτος 2016 και όχι να τα βλέπεις σε βάθος τριετίας δηλαδή μέχρι το 2018 όπως τα εξετάζουν οι θεσμοί».

Όσον αφορά την εκταμίευση, σε ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να εκταμιευθεί ένα ποσό χωρίς να υπάρχει ολική συμφωνία και χωρίς την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αντάλλαγμα κάποιες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας ο ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι αυτό «είναι ανοησίες».

Σε σχέση με την σειρά των επόμενων βημάτων, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα βασικά φορολογικά μέτρα, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, να νομοθετηθούν τα εφεδρικά μέτρα (όχι όμως και να εφαρμοστούν) και ό,τι άλλο υπάρχει στην αξιολόγηση.

Στη συνέχεια οι θεσμοί πρέπει να καταλήξουν στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, η συμφωνία να περάσει από τα κοινοβούλια και να ψηφιστεί. Μετά οι θεσμοί θα περιμένουν την έκθεση συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών και όταν όλα θα έχουν νομοθετηθεί από την Αθήνα, θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση. H όλη διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff level agreement).

Πηγή: Η Καθημερινή 
Πηγή: skai.gr - Πηγή: Η Καθημερινή - Ελένη Βαρβιτσιώτη