Τσίπρας: Εφικτή η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το Πάσχα

«Ο στόχος του κλεισίματος της αξιολόγησης μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα είναι εφικτός», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, το «γράμμα της οποίας δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων».

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς και αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και από το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στη Γερμανία θα τεθεί το θέμα μιας δίκαιης διεκπεραίωσης της ελληνικής κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το όλο ζήτημα μοιάζει με έναν αγώνα δρόμου όπου έχει διανυθεί το 90% της απόστασης και έχει απομείνει ένα δύσκολο 10%, αλλά «υπάρχει το τέρμα μπροστά».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει 63 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, με την κυβέρνηση μετά την τελευταία συμφωνία να φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3/5 έχουν εκπληρωθεί.

«Θα φέρουμε συμφωνία, ενώ το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θα διευθετηθούν με δίκαιο τρόπο, χωρίς επιβάρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «γι' αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ».

«Η Ελλάδα είναι στο τέλος μιας δύσκολης προσαρμογής, οι δείκτες δείχνουν πορεία οικονομικής ανάπτυξης, σε όλους είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, όσοι επιμένουν, τελικά, θα απομονωθούν» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι καλύτερα που έχουμε συμφωνία με την Τουρκία και υπογράμμισε πως η συμφωνία τηρείται ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος παρά την κριτική που του ασκήθηκε μετά την 1η αποτυχημένη σύνοδο πήρε το ρίσκο και πήγε την επόμενη ημέρα στη Σμύρνη.

«Σήμερα στα ελληνικά νησιά περνούν μόλις 50 πρόσφυγες σε αντίθεση με τις 5000 που έμπαιναν πριν τη συμφωνία», είπε πρωθυπουργός και τόνισε πως απαιτείται να προχωρήσουν τώρα οι διαδικασίες για μετεγκατάσταση και επαναπροώθηση και σε αυτόπρέπει να πιέσουμε την Ευρώπη για υλοποίηση της συμφωνίας. Ο κύριος Τσίπρας είπε ότι "στη χώρα μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή 52 με 53.000 πρόσφυγες ενώ έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μείνει κανείς παρά το ότι εμείς ως χώρα θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να φιλοξενήσουμε αυτούς που θα θελήσουν να μείνουν καθώς είμαστε μία χώρα πολυπολιτισμική και υπογράμμισε πως οι αιτήσεις ασύλου θα εξεταστούν μία προς μία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

Αναγνώρισε πως η κατάσταση στην Ειδομένη δεν είναι καλή αλλά ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μην δημιουργηθεί εκεί κέντρο φιλοξενίας καθώς θα δινόταν η εντύπωση πως θα ανοίξουν τα σύνορα. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως τα «σύνορα έκλεισαν για να μην ανοίξουν».

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ