Κλείσιμο

ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: Μόνο δακρυγόνα χρησιμοποιήσαμε κατά του βίαιου όχλου - Εμπλέκονται ΜΚΟ

«Μόνο δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν για να διαλύσουν τον βίαιο όχλο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων που εξεδόθη την Κυριακή για τα επεισόδια στην Ειδομένη, ενώ επιπλέον τονίζεται ότι «κανένα άλλο μέσο καταστολής δεν χρησιμοποιήθηκε, ούτε φυσική βία κατά της ομάδας [των μεταναστών]». 

Εντωμεταξύ τα ΜΜΕ έχουν καταγράψει εικόνες απίστευτης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, οι οποίες περαιτέρω προκάλεσαν τα αυστηρά σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς επίσης την τοποθέτηση τόσο του Βερολίνου όσο και της Ύπατης Αρμοστείας για το περιστατικό, αμφότεροι εκφράζοντας την ανησυχία τους.

23 αστυνομικοί των δυνάμεων της ΠΓΔΜ τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια του συμβάντος, σημειώνεται εν συνεχεία στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ότι:

«Κανένας καταπατητής δεν τραυματίστηκε στην περιοχή της Μακεδονίας (sic)». 

Εξάλλου το ΥΠΕΞ της γείτονος αναφέρεται σε «διαφορετικές μαρτυρίες [που] κάνουν λόγο για μετανάστες οι οποίοι ξεγελάσθηκαν, παρασύρθηκαν και οργανώθηκαν από ακτιβιστές ΜΚΟ για να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ δια της βίας.

Παρατηρήθηκε - συνεχίζει η ανακοίνωση - ότι υπήρξε διανομή φυλλαδίων που περιείχαν ψευδείς πληροφορίες και συγκεκριμένα [ανέφεραν] ότι μόλις [οι μετανάστες] περάσουν τα σύνορα δια της βίας θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλα κράτη – μέλη χωρίς περαιτέρω εμπόδια».

«Οι οργανωμένες, μαζικές και συντονισμένες προσπάθειες παράνομης εισόδου» της 10ης Απριλίου, «από πολλές απόψεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής ακτιβιστών ΜΚΟ, φέρουν τα χαρακτηριστικά και θυμίζουν τον σχεδιασμό του παρεμφερούς περιστατικού με τους 2.500 μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν τα Ελληνο – Μακεδονικά σύνορα στις 14 Μαρτίου 2016», αναφέρει περαιτέρω το ΥΠΕΞ.

Άλλωστε και σε αυτή την ανακοίνωση, όπως και σε εκείνη του Υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, οι αιχμές για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης από την ελληνική πλευρά είναι εξώφθαλμες:

«Οι Μακεδονικές (sic) αρχές ζήτησαν επέμβαση της ελληνικής αστυνομίας ενόσω η βίαιη επίθεση, προερχόμενη από το ελληνικό έδαφος, λάμβανε χώρα. Υπήρξαν συνεχείς εκκλήσεις για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και προληπτική δράση για να αποσοβηθεί η βίαιη εξέγερση των μεταναστών και η παράτυπη διάσχιση των συνόρων από την Ελληνική στην Μακεδονική (sic) επικράτεια. Η επιβολή του νόμου και της τάξης στην συνοριογραμμή,  μέσα και γύρω από τα κέντρα υποδοχής μεταναστών είναι ουσιώδης για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον», υποστηρίζεται χαρακτηριστικά. 


Πηγή: skai.gr