«Μακεδονικό» και «επενδυτές» διχάζουν την κυβέρνηση

Σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του Δημήτρη Μάρδα στον ΣΚΑΪ περί δυνητικών επενδυτών/ προσφύγων πήραν τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

«Η ανάπτυξη στην χώρα δεν μπορεί να έρθει από τους πρόσφυγες» ξεκαθάρισε στον ΑΝΤ1 ο κ. Βίτσας.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το ρόλο τους ο κ. Βίτσας είπε πως έχει γίνει καταγραφή και πιστοποίηση των περισσοτέρων.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, ξεφυτρώνουν κάποιες που αυτή τη στιγμή, όχι μόνο προσπαθούμε να τις ελέγξουμε, αλλά να πάρουμε και επιπλέον μέτρα.

«Τα επιπλέον μέτρα είναι να απαγορεύσουμε σε αυτές τις ΜΚΟ να μπαίνουν σε οργανωμένους χώρους και το δεύτερο είναι ότι μέσω της πειθούς θα πρέπει να τελειώσει το φαινόμενο Ειδομένη», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε επίσης ότι κλιμάκιο με διερμηνείς εξηγεί και προσπαθεί να πείσει τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι πρέπει να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

«Δυνατότητες επενδύσεων δεν μπορούν να αναζητηθούν σε πρόσφυγες» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς. «Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό, ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων» παρατήρησε.

Πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών εμμένει στις αμφιλεγόμενες προτάσεις που έκανε μέσω του σταθμού μας. Σε πρωινές του δηλώσεις στο Mega, ο κ. Μάρδας εκτίμησε ότι ανάμεσα στους άμαχους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία υπάρχουν και εύπορα πρόσωπα με οικονομική επιφάνεια και καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, που όμως δεν κατόρθωσαν να φτάσουν εύκολα στη Βόρεια Ευρώπη επειδή δεν τους δόθηκε βίζα και συνεπώς υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τη διαδρομή μέσω Τουρκίας.

Προέτρεψε δε τους δημοσιογράφους να αναζητήσουν σχετικά στοιχεία στο Google για το πώς λειτούργησαν άλλες χώρες στο θέμα των προσφύγων.

«Δεν θα απέρριπτα το ‘Μακεδονία’ σκέτο»

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επαναφέρει στο μεταξύ με δηλώσεις του στα Παραπολιτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, λέγοντας ότι δεν θα απέρριπτε το ενδεχόμενο της ονομασίας «Μακεδονία»

«Το θέμα
(της ονομασίας) πρέπει να λυθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν το Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι δεν θα έλεγε «όχι» και όταν ρωτήθηκε αν θα απέρριπτε το σκέτο «Μακεδονία», απάντησε: «Δεν θα απέρριπτα το ‘Μακεδονία’ σκέτο».
Πηγή: skai.gr