Τουσκ: Συμφωνία αποδεκτή και από τους 28 - Απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο (upd 3)

Τις τρεις αρχές στις οποίες θα στηριχθούν οι εργασίες του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες καθόρισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ. 

Πρώτον: Η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη – μέλη, μεγάλα και μικρά.

Δεύτερον: Η συμφωνία πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Τρίτον: Η συμφωνία πρέπει να βοηθά αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος της μεταναστευτικής κρίσης και να συμβάλει στην κοινή συνολική πολιτική της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΕΣ είχε καταστήσει σαφές ήδη από την Τετάρτη – οπότε και απέστειλε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων με την Τουρκία στους 28 - ότι υπάρχουν ανοιχτά ακανθώδη ζητήματα μέχρι την επίτευξη τελικής συμφωνίας, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «μακρύ κατάλογο θεμάτων». Παρ' όλ' αυτά φαίνεται ότι ο ίδιος μοιράζεται (έστω και συγκρατημένα) την αισιοδοξία Γιούνκερ ότι συμφωνία από τη Σύνοδο αυτή θα υπάρξει.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, στόχος είναι η επίτευξη  μίας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης» συμφωνίας στη βάση όσων είχαν γίνει καταρχήν αποδεκτά κατά την Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας της 7ης Μαρτίου.

Από πλευράς της η Άγκυρα δεν σκοπεύει να υποβάλει νέα αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής ενώ θεωρεί δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, την οριστικοποίηση της συμφωνίας, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί ενόψει των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων:

«Θα είναι δύσκολο να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής, αλλά όχι αδύνατο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες από την πλευρά της ΕΕ», είπε.

Αν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Τουρκία θα τις συζητήσει, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να εμποδίζουν την πρόοδο:

«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να επιδεικνύουν συμπεριφορά που εμποδίζει την πρόοδο», απήντησε ειδικότερα ο αξιωματούχος, ερωτηθείς αν το Κυπριακό στέκεται ως εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο τούρκος αξιωματούχος σχολίασε εξάλλου ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν επέλυσε πλήρως τα θέματα που άπτονται της συμφωνίας. 

Πυρετός διεργασιών
Ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ξεκινά τυπικά σήμερα στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Ωστόσο οι πολιτικοδιπλωματικές διεργασίες εξελίσσονται αδιάκοπα όλο αυτό το διάστημα.


 Διμερής Τούσκ - Τσίπρα
Η τελευταία συνάντηση του προέδρου του ΕΣ πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου είναι αυτή με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου, το προσφυγικό θα συζητηθεί σήμερα σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος θα αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπισή του. Οι 28 αναμένεται στα συμπεράσματά τους να αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη αποκατάστασης της Ζώνης Σένγκεν, στην επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης, στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών και τη βοήθεια προς την Ελλάδα καθώς και στη δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Το δεύτερο σκέλος θα αφορά τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των 28. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προβούν σε απολογισμό της κατάστασης που επικρατεί κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων, μετά την απόφαση - συμπεράσματα της 7ης Μαρτίου, ενώ θα εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης της ανθρωπιστικής στήριξης προς την Ελλάδα και όχι μόνο.

Αύριο (Παρασκευή) στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τουσκ - Ιβάνοφ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικοινώνησε το απόγευμα της Πέμπτης και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ ενόψει της Συνόδου. Συζητήσαν για την κατάσταση των μεταναστών στα σύνορα με την Ελλάδα καθώς και την ανάγκη υποστήριξης από την ΕΕ. Την τηλεφωνική επικοινωνία - που εντάσσεται στις διευρυμένες προσπάθειες του προέδρου του ΕΣ να "κλείσει" τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας -  γνωστοποίησε ο ο Ντ. Τουσκ μέσω twitter.
Πηγή: skai.gr