Μέρκελ: Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι βιώσιμη λύση (upd)

«To κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, παραδεχόμενη εντούτοις ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή.

«Σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν (στη χώρα) και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«… Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα», πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση του κλεισίματος των συνόρων από τις χώρες που βρίσκονται σε αυτόν τον διάδρομο.

«Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρμογής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επιβολής συνοριακών ελέγχων, καλύτερης καταγραφής, απελάσεων, χορήγησης ασύλου», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτημα που της τέθηκε για το αν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρωπαϊκό.

Η Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρά τις χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψε το κόμμα της στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.Θα χρειαστεί χρόνος για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης ξεκαθάρισε.

Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε ότι τα δυσμενή αποτελέσματα σηματοδοτούν μία δύσκολη στιγμή για τους Χριστιανοδημοκράτες, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προωθεί μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η χθεσινή ήταν μια δύσκολη ημέρα για το CDU» είπε πάντως η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση που είχε με αξιωματούχους από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

«Χωρίς καμία αμφιβολία, διανύσαμε πολύ δρόμο προς την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε επιτύχει μια βιώσιμη λύση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι έχουμε ανάγκη από μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο» επισήμανε.

Εξάλλου η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, την ώρα που πολλά στελέχη του συντηρητικού της κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας στους υπηκόους της.

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς καμία εξαίρεση» διαβεβαίωσε η Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει «ναι»
(που θα ειπωθεί αυτόματα) για την εισδοχή (της Τουρκίας στην ΕΕ) το οποίο θα συνδέεται με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

H γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στην πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα, διεμήνυσε από την πλευρά του νωρίτερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ