Κλείσιμο

Μουζάλας: Το ΝΑΤΟ μπορεί να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές κατά 70%

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή σήμερα ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα μειώσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές και υπογράμμισε πως ουδέποτε έβρισε την Αυστριακή ομόλογό του στη διάρκεια της συνόδου της περασμένης εβδομάδας.

Αναλυτικότερα ο αναπληρωτής Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής σημείωσε πως σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 22.000 μετανάστες ενώ τόνισε πως με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρχουν 50 με 70.000 άνθρωποι «εγκλωβισμένοι» στην ελληνική επικράτεια το επόμενο διάστημα.

Ο κύριος Μουζάλας τόνισε επίσης πως ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών θα φύγει από την Ελλάδα με το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής. Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ειδομένη ο κύριος Μουζάλας τόνισε πως ελπίζει να τελειώσει άμεσα η συγκεκριμένη κατάσταση και ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα σποτ στα τουρκικά το οποίο θα ενημερώνει τους μετανάστες πως το σύνορο είναι κλειστό και δεν χρειάζεται να πηγαίνουν εκεί ξεκινώντας από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στα κέντρα προσωρινής κράτησης ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: « Δεν θα χρησιμοποιήσουμε κατά πάσα πιθανότητα του γήπεδο μπέιζμπολ. Είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Στο Πειραιά θα προσπαθήσουμε όμως να αναμορφώσουμε περισσότερους χώρους καθώς το συγκεκριμένο σημείο δέχεται μεγάλο όγκο ατόμων καθημερινά».

Ερωτηθείς για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κύριος Μουζάλας τόνισε: « Το ΝΑΤΟ θα έχει μία παρουσία που θα εντοπίζει τις βάρκες και θα ειδοποιεί τις τουρκικές αρχές για το γεγονός, ώστε να προληφθεί άμεσα. Προφανώς και προσωπικά δεν μπορώ να μιλήσω και να εγγυηθώ για την Τουρκία. Σε περίπτωση που υπάρχει διάσωση θα τους παίρνει η Frontex και θα τους οδηγεί στα Τουρκικά παράλια αν πάλι έχουν περάσει στα ελληνικά παράλια θα ακολουθείτε η σημερινή διαδικασία με hotspots καταμετρήσεις και διαχωρισμούς. Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ μπορεί να μειώσει τις ροές κατά 70%, είναι αδύνατο για το οποιοδήποτε να σφραγίσει τις ροές».

Ο κύριος Μουζάλας επίσης ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιξε κανένα σύνορο, απλά δεν πνίγουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Εάν δεν καλούσαν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες τους πρόσφυγες, θυμηθείτε χαρακτηριστικά τα καλωσορίσματα στη Γερμανία, οι άνθρωποι δεν θα έρχονταν».

Για τα σενάρια περί έντασης στη σύνοδο με την αυστριακή υπουργό εσωτερικών ο κύριος Μουζάλας διέψευσε πως υπήρξε ένταση και σημείωσε πως η Αυστρία έχει προβεί σε μία σειρά εχθρικών ενεργειών κυρίως επειδή έρχονται εκλογές στη χώρα ενώ για τις αντίστοιχες φήμες για την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε πως δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο.
Πηγή: skai.gr