Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες ενόψει ΕΣ και τριμερούς με Γερμανία - Τουρκία

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 11 το πρωί, ενώ η ατζέντα των συναντήσεων του θα κορυφωθεί με τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η  συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς την Πέμπτη, στις 11:00,  θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας με τη συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εν συνεχεία εξάλλου  - κατ' επιβεβαίωση των πληροφοριών από διπλωματικές πηγές που μεταδίδονταν τις τελευταίες ημέρες - θα συνεδριάσουν 10 εκ των κρατών μελών (η Ελλάδα δια του κ. Τσίπρα), ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Τουρκία, η συνεργασία με την οποία στο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού θα τεθεί στο επίκεντρο αυτής της μίνι - συνόδου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί περαιτέρω με τον Τσέχο ομόλογό του Μπ. Σομποτκα, στις 15:45, για 15 λεπτά περίπου πριν την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε η έναρξη της συνεδρίασης έχει προγραμματισθεί στις 10:00.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντ. Τουσκ έστειλε σήμερα από την Αθήνα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας για το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι:

«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση [...] δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Η ΕΕ εξετάζει άλλωστε ένα ευρύ σχέδιο επαναπροωθήσεων μεταναστών
από την Ελλάδα στην Τουρκία, όπως προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών - προεδρεύοντος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Μπερτ Κούντερς, όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού - στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ. 

Είχε προηγηθεί εξάλλου δημοσίευμα των «Financial Times» που ήθελε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιχειρεί να βρει την κατάλληλη νομική οδό ώστε να επιτραπεί η συστηματική επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από την Ευρώπη στην Τουρκία, προκαλώντας ήδη την οργή και τις αντιδράσεις της Άγκυρας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.




Πηγή: skai.gr