Κλείσιμο

Μητσοτάκης: Λάθος και αντιπαραγωγική η λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων

Λάθος, και αντιπαραγωγική, χαρακτήρισε τη λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τους 28 πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ

Απαντώντας στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις «δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν βοηθούν μια χώρα και ένα λαό που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζονος κλίμακας ζήτημα όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό.»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης και θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει και την πολιτική της ελεύθερης βίζας που έχει προς ορισμένα κράτη.

«Το ζήτημα ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους μέλους να το αντιμετωπίσει μόνο του και που για αυτό ακριβώς το λόγο είναι ευρωπαϊκό και αποτελεί κοινή πρόκληση. Σκέψεις και δηλώσεις σαν αυτές δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα» υπογράμμισε.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματική διαχείριση του όλου ζητήματος να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τους πρέσβεις να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ, θέτοντας περίπου 12 ερωτήσεις για ένα σύνολο των θεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, έχει επισκεφτεί τα κέντρα φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, ενώ εντός της εβδομάδας θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ και θα έχει επαφές για το προσφυγικό με ευρωπαίους ηγέτες και ανώτερους κοινοτικούς αξιωματούχους.

«Δεν συμμετέχουμε σε συζήτηση περί εκλογών»

Σχετικά με τα εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στους ευρωπαίους πρέσβεις ότι «δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης».

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική, πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Πηγή: skai.gr