Μικρό άνοιγμα Τσίπρα σε αγρότες με προϋπόθεση τον διάλογο

Περιθώριο βελτιώσεων στο ασφαλιστικό των αγροτών άφησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προϋπόθεση όμως να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα «σημαντικών βελτιώσεων» για τις εισφορές των αγροτών, τη «μεταβατικότητα των διατάξεων» αλλά και για την «προστασία» του αγροτικού εισοδήματος, όμως επισήμανε ότι «χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις».

Δίνοντας ξεκάθαρα πολιτική διάσταση στο θέμα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες να μην εμπιστεύονται πολιτικές δυνάμεις που τώρα τους υποστηρίζουν αλλά μέχρι πρότινος τους «λοιδορούσαν».

Επιτέθηκε συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι ακριβώς τα μέτρα που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση για προστασία των αγροτών, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» την πρόταση Μητσοτάκη για απόσυρση της πρότασης για το ασφαλιστικό, καθώς θα καθυστερούσε την αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε εμμέσως και τα σενάρια εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια τρεις φορές μας έδωσε ο λαός τον τελευταίο χρόνο».

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση και με άλλες επαγγελματικές ομάδες, λέγοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό υπάρχουν επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν με κεντρικό στόχο την προστασία των αδύναμων και των χαμηλών εισοδημάτων, και μεταφορά του βάρους τους στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Αυτονόητο» ότι θα γίνουν δεκτές οι αυξήσεις εισφορών

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση – όπου εν πολλοίς κρίνεται και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι «αυτονόητο» ότι οι δανειστές θα δεχτούν την ελληνική πρόταση για «μικρή αύξηση» των εργοδοτικών εισφορών, καθώς συνάδει με το «γράμμα της συμφωνίας».

Ο κ. Τσίπρας είπε μάλιστα ότι με την αύξηση των εισφορών η κυβέρνηση έχει βρει τα χρήματα που πρέπει να εξοικονομηθούν από το ασφαλιστικό για τη διετία 2015-16.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, «χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς τακτικισμούς» από την πλευρά των εταίρων.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλά καρτ στο προσφυγικό

Στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύεις που έχει αναλάβει για την κατασκευή κέντρων υποδοχής, όμως τόνισε ότι περιμένει και από τους εταίρους να κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί.

«Η Ευρώπη, οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι αλά καρτ, δεσμεύουν όλους το ίδιο», είπε, καταγγέλλοντας παράλληλα ορισμένους εταίρους ότι έχουν επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών» για την απόδοση ευθυνών τη στιγμή που φιλοξενούν «ξενοφοβικά» στοιχεία ακόμα και στις κυβερνήσεις τους.
Πηγή: skai.gr