Μουζάλας: Στην επόμενη Σύνοδο υπάρχει κίνδυνος αρνητικών κινήσεων από την Ευρώπη

Σαφή προειδοποίηση ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει κίνδυνος αρνητικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της», απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο STAR, ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την ικανότητα των ελληνικών Αρχών να διαχειριστούν και να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα παγιδευτούν επί ελληνικού εδάφους, αν και παραδέχτηκε ότι θα πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση.

«Δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε», είπε.

Στο εσωτερικό μέτωπο, όπου τα σχέδια δημιουργίας Hotspots σε νησιά και δύο κέντρων προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, ο υπουργός δήλωσε τόνισε ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης και των προσφύγων είναι κάτι υπαρκτό, με αναπόφευκτες, υπογραμμίζοντας όμως ότι η εθνική προσπάθεια συνίσταται στο να μειωθούν οι συνέπειες με όργανο τη συνεργασία.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση του δημάρχου της Κω, σημειώνοντας ότι προβλήματα υπήρξαν και σε άλλες περιοχές, όπως η Σάμος, η Λέσβος ή η Ειδομένη, όμως λύθηκαν, ενώ αντίθετα στην Κω οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του δημάρχου Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη εθνικού σχεδιασμού.

Αναφορικά με στρατόπεδο στα Διαβατά και τις προτάσεις των δημάρχων της περιοχής για μεταφορά του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε άλλο χώρο, ο υπουργός είπε ότι η επιλογή του χώρου κατασκευής δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα, καθώς το συντονισμό έχει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο κ. Μουζάλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μαθητικές καταλήψεις στο δήμο Δέλτα. «Ντρέπομαι που τα σχολεία κατέβηκαν για να το σταματήσουν. Τα σχολεία είναι για άλλο πράγμα. Οι γονείς να κατέβουν, αλλά τα παιδιά για ποιο λόγο», είπε.

Για τις φημολογούμενες περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι «αν αυτό αφορά στις ακτές της Τουρκίας, να περιοριστούν οι δουλέμποροι και οι ροές από την Τουρκία, τότε είναι μια θετική είδηση. Αν αφορά και στις δύο ακτές θα πρέπει να δει κανείς αν υπάρχουν εμπλοκές ή όχι».

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κέντρα ταυτοποίησης σε ακατοίκητα νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε κατηγορηματικά: «Θεωρώ ότι ήρθαμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα. Η έννοια ότι ο πρόσφυγας πηγαίνει εξορία είναι μια έννοια ξένη προς την κυβέρνηση».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ