Η Κομισιόν έθεσε τους όρους για την παραμονή της Ελλάδας στο Σένγκεν

Τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα ώστε να αποφύγει την προσωρινή αποβολή από τη Ζώνη Σένγκεν σκιαγράφησε σήμερα Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, λίγη ώρα αφού το Κολέγιο των Επιτροπών επικύρωσε το πόρισμα ελέγχου που δίνει στην Ελλάδα προθεσμία τριών μηνών για να λύσει τα προβλήματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντομπρόφκις τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η βελτίωση των διαδικασιών για την καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση των αφιχθέντων, αλλά και ο έλεγχος των διαβατηρίων τους με τη χρήση της βάσης δεδομένων της Europol και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο κ. Ντομπρόφκις προσέθεσε ότι η χώρα μας θα πρέπει επίσης να φροντίσει για την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν δικαιούνται προσφυγικό άσυλο στην Ευρώπη, όμως δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλές χώρες στην πράξη δεν δέχονται τις επιστροφές πολιτών τους.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθεί αποτελεσματικά ολόκληρη τη θαλάσσια μεθόριο με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζονται όλα τα πλοιάρια που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια.

Επισήμανε ακόμα πως η χώρα μας θα πρέπει να διαθέσει τις εγκαταστάσεις για την προσωρινή στέγαση των αφιχθέντων, τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται ώστε να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό τα πέντε κέντρα καταγραφής στα νησιά και τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης σε Σίνδο και Σχιστό.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα «ήδη εργάζεται» ώστε να λύσει τα εν λόγω προβλήματα.

Οι όροι θα επικυρωθούν επισήμως τις επόμενες ημέρες.


Πηγή: skai.gr