Μπερτό: Κανένα σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας ή προσωρινής κατάργησης της Σένγκεν

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν. Δεν υφίστανται τέτοιοι κανόνες», δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό.

Αυτό που υπάρχει, διευκρίνισε η επίτροπος, είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 19 και 26, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η Νατάσα Μπερτό υπογράμμισε ότι τυχόν ενεργοποίηση των εν λόγω άρθρων θα γίνει για να σωθεί η Σένγκεν, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Θα σώσουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντάς την».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η έκθεση στην οποία θα βασίζεται, όπως ορίζουν οι διαδικασίες, η πρόταση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των εν λόγω άρθρων, 19 και 26, θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες, καθώς, όπως αναφέρεται, πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις». Εξάλλου τον Μάιο ολοκληρώνεται το μέγιστο διάστημα διατήρησης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία.

Σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η Νατάσα Μπερτό είπε ότι την περασμένη εβδομάδα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex πραγματοποίησαν αποστολή στο σημείο έτσι ώστε να εκτιμήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο για οικονομική βοήθεια όσο και για υλικοτεχνική υποστήριξη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τους τρέχοντες κανόνες, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί επιχείρηση της Frontex σε χώρα εκτός ΕΕ.

Από την Ελλάδα αναμένεται να καταγράφει και ταυτοποιεί τους ανθρώπους που μπαίνουν στο έδαφός της, να ακολουθούνται οι κανονικές διαδικασίες ασύλου και όσοι δεν επιθυμούν να ζητήσουν διεθνή προστασία από την Ελλάδα να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, δήλωσε η εκπρόσωπος, σημειώνοτας ότι «Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, και αυτό θα πρέπει να ισχύει».

Ήδη από τον Οκτώβριο, οι 12 αρχηγοί των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων δεσμεύτηκαν ότι η πρακτική της προώθησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο προς άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να σταματήσει, προσέθεσε η Μπερτό

Χαρακτήρισε εξάλλου βελτιωμένες τις σχέσεις μεταξύ των αρχών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, κάτι που φάνηκε, όπως είπε στην τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των 12 αυτών κρατών που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι σήμερα το πρωί, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, έλαβε χώρα μια ακόμα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Γερμανίας, Αυστρίας, Κροατίας, Σλοβενίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Ελλάδας με εκπροσώπηση της Κομισίον αλλά και της ολλανδικής Προεδρίας.

Οι ανωτέρω δηλώσεις της εκπροσώπου έρχονται σε απάντηση δημοσιευμάτων των Times και των Financial Times, που ήθελαν να δίνεται στην Ελλάδα διορία έξι εβδομάδων για να λάβει μέτρα ανακοπής των προσφυγικών ροών στα σύνορά της με την Τουρκία, κατά το συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, ενώ αναφέρονταν και σε σχέδιο «περιχαράκωσης» της Ελλάδας, κάτι που πάντως διέψευσε και ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.



Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr