Κλείσιμο

Ρούτε: Προθεσμία δύο μηνών για την προσφυγική κρίση

Μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών «μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες», γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να πάμε «σε άλλα μέτρα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, υπονοώντας προφανώς την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν. Ο ολλανδός πρωθυπουργός είναι ο τέταρτος κορυφαίος ευρωπαίος πολιτικός που απευθύνει σχετική προειδοποίηση τις τελευταίες ημέρες, μετά τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, ο Μαρκ Ρούτε ανέφερε ως προτεραιότητα της προεδρίας του να προωθηθούν οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν, αλλά και να ενταθεί η συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Είναι σημαντικό να τεθούν υπό έλεγχο τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Ρούτε, ζητώντας παράλληλα να τεθούν σε λειτουργία και τα hot spots για την υποδοχή προσφύγων, όπως έχει συμφωνηθεί. «Τα χρονικά μας περιθώρια εξαντλούνται», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Σταθερότητα και «οράματα»

Στην οικονομική ατζέντα της ολλανδικής προεδρίας τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία όμως συνδέεται με την «σταθερότητα στην ευρωζώνη». Είναι γνωστό ότι η ολλανδική προεδρία θέλει να προωθήσει αλλαγές και απλοποιήσεις στην αγροτική πολιτική και στη βιομηχανική καινοτομία- άλλωστε και στους δύο αυτούς τομείς η Ολλανδία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως. Κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο πάντως, ο Μαρκ Ρούτε ήταν μάλλον γενικόλογος σε αυτά τα ζητήματα. Μίλησε ωστόσο αναλυτικά στην προώθηση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών, καθώς και της «ψηφιακής ατζέντας» στην ΕΕ, αναφέροντας ως στόχους, μεταξύ άλλων, την απλοποίηση των διασυνοριακών online συναλλαγών και την καταπολέμηση του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού (geo-blocking).

Ο Ρούτε υπενθύμισε παλαιότερη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η πλήρης ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, ιδιαίτερα στην ψηφιακή τεχνολογία, θα απέφερε οικονομικό όφελος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Απαντώντας πάντως σε ερωτήσεις σχετικά με το «όραμά» του για την Ευρώπη, ο oλλανδός πρωθυπουργός όχι μόνο δεν θέλησε να μοιράσει ευχάριστες υποσχέσεις, αλλά και υπενθύμισε- και μάλιστα στα γερμανικά- παλαιότερη ρήση του αείμνηστου Χέλμουτ Σμιτ: «Όποιος βλέπει οράματα, πρέπει να πάει στον γιατρό».


Πηγή: Deutsche Welle - Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο