Βουλή: Νόμιμη η υπογραφή Στουρνάρα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με Siemens

Μετά από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία -όπως τονίστηκε- ο σημερινός Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ως υπουργός Οικονομικών το 2012 ορθώς υπέγραψε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Siemens, σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξαν σήμερα όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κος Στουρνάρας υποστήριξε τη νομιμότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τονίζοντας ότι ακόμα και το ΣτΕ έκρινε ότι η υπογραφή του ήταν εμπρόθεσμη, ενώ ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να μην υπογράψει, αφού τον δέσμευε ο σχετικός νόμος που είχε ψηφιστεί στη Βουλή, αφαιρώντας του το δικαίωμα ακόμα και για τυχόν τροποποιήσεις των όρων.

Επιπλέον, ο κος Στουρνάρας χαρακτήρισε τον συμβιβασμό επωφελή για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του έχει εκτελεστεί από τη Siemens από τη δική του θητεία στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ποσό που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα δεν ήταν παράλογο, αφού ξεπερνούσε αυτά που εισέπραξαν άλλες χώρες, ενώ αμφισβήτησε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για ζημία ύψους 2 δις. ευρώ από τη Siemens το οποίο προέκυψε ως μίζα 10% επί των συμβάσεων. «Αν ήταν έτσι η Siemens θα έπρεπε να είχε επενδύσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα και αυτό δεν έχει προκύψει από πουθενά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιχειρηματολογώντας για το όφελος της χώρας μας από τη σύμβαση, ο ο διοικητής της ΤτΕ, είπε ότι διεγράφησαν οφειλές δημοσίων επιχειρήσεων προς τη Siemens, η εταιρία έχει δώσει 90 εκατομμύρια σε υποτροφίες στο ΙΚΥ και scanners στην υγεία, ενώ έχει εκπληρώσει την επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα που προβλεπόταν λέγοντας ότι ανακεφαλαιοποίησε τη Siemens Ελλάδας με 157 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει απομείνει μόνο η επένδυση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν η ελληνική κυβέρνηση και η Siemens σε ποιο κλάδο θα υλοποιηθεί, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε προκρίνει την κατασκευή εργοστασίου βιομηχανικού λογισμικού.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πλην της Χ.Α, συμφώνησαν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν θα μπορούσε να μην υπογράψει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ωστόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ δια των κυρίων Βενιζέλου και Παφίλη, εγκάλεσαν την κυβέρνηση επειδή όπως σημείωσαν αντιδρούσε ως αντιπολίτευση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενώ σήμερα τον εκτελεί κανονικά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας άφησε και αιχμές κατά της πρώην ΠτΒ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι: "Όπως σέβομαι τη Βουλή απαιτώ να σέβονται και οι άλλοι την ΤτΕ. Είχα δώσει 10 ημερομηνίες στην κα Κωνσταντοπούλου, αλλά δεν με κάλεσε ποτέ".
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά