Κλείσιμο

Στεφανόπουλος για Παπούλια

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο κ. Κ. Παπούλια στην αρχή της ομιλίας του απόψε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Νίκος Γκόντας. «Είναι ιδιαίτερη χαρά μου, είπε ο κ. Στεφανόπουλος, γιατί επόμενος πρόεδρος θα είναι ο κ. Παπούλιας. Γνωρίζω τις αρετές και τις ικανότητες του και του εύχομαι να είναι ένας σπουδαίος πρόεδρος που θα υπηρετήσει την δημοκρατία».
Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην εκκλησία και στο δικαστικό κλάδο. «Μιλάμε για δημοκρατία και αυτοδέσμευση - είπε - και για υπηρέτηση του νόμου, την ώρα που έχουμε τέτοια φαινόμενα που μας θλίβουν όλους και μας απογοητεύουν, τα οποία δεν ξέρουμε πώς να εξηγήσουμε σε δύο καίριους τομείς, στο δικαστικό και στον εκκλησιαστικό τομέα. Τώρα προκύπτει η ανάγκη να αναδείξει η δημοκρατία τις αρετές της και ο καθένας απο μας να συμπεριφερθεί πιο σημαντικά και πιο σπουδαία από το ότι μέχρι τώρα έπραττε. Με μεγαλύτερη αφοσίωση στην δημοκρατία».
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην λειτουργία της δημοκρατίας, στα κόμματα, στην κυβέρνηση αλλά και στις υποχρεώσεις των πολιτών, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον μέχρι προ ολίγων ετών, οι πολίτες ψήφιζαν για να ικανοποιήσουν τα ατομικά τους συμφέροντα. Οι περισσότεροι ψήφοι ήταν συνδυασμένοι με κάποιο ρουσφέτι ή με κάποιον διορισμό. «Το λέω με πικρία, είπε ο κ. Στεφανόπουλος, και εύχομαι οι διορισμοί να συνεχίσουν να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και ο σχετικός νόμος να είναι αυστηρότερος, ώστε να αποκτήσουμε μια δημόσια διοίκηση υψηλού επιπέδου με αξιοκρατικό τρόπο συγκροτημένη».
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να έχουν συγκροτημένα πολιτικά προγράμματα τα οποία να εξηγούν στο λαό και να τα εφαρμόζουν όταν γίνονται εξουσία.
Σε ό,τι αφορά τη βασική υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι αυτή πρέπει να είναι η ισονομία και η αξιοκρατία. Επίσης, το κράτος έχει την υποχρέωση να δίνει ισότιμα δικαιώματα απέναντι σε όλους και συνέχισε: «Είναι ευτύχημα που η σημερινή κυβέρνηση οδηγείται προς αυτή την κατεύθυνση αναγνωρίζουσα ενδεχομένως παραπλεύρως σημαντικών φίλων της, οπαδών της, οι οποίοι την βοήθησαν στο να αναδειχθεί κυβέρνηση. Η ισονομία είναι πολύ σημαντικό πράγμα».
Πηγή: skai.gr