ΥΠΠΑΙΔ: Προσωπική άποψη οι δηλώσεις Φίλη για Ποντίους δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση

Για «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό», κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι χθεσινές (Δευτέρα) δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης, ανέφερε ότι «έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα» πρόσθεσε.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Νίκου Φίλη. Να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας άλλως να εκδιωχθεί από την κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού ζητά ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία», σχολίασε μέσω του Τwitter ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Εντονότατη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης μίλησε για κίνηση «στα όρια της εθνικής προδοσίας» και χαρακτήρισε τον κ Φίλη «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».
Πηγή: skai.gr