Κλείσιμο

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ μετά από μεγάλες συγκρούσεις στη Βουλή

Κατά πλειοψηφία, με τις 154 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τα ΜΜΕ. Απών ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος ωστόσο με επιστολική ψήφο δήλωσε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Με διευρυμένη πλειοψηφία, καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε «όχι σε όλα».

Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.

Μεγάλη ένταση επικράτησε λίγο πριν την ψηφοφορία με αφορμή τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, η οποία επιτρέπει την απομάκρυνση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανεξάρτητων Αρχών, ανάμεσά των και του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μειμαράκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Συντάγματος καθώς η κυβέρνηση τερματίζει την θητεία όλων των μελών των ανεξάρτητων Αρχών ακόμα κι αν βρίσκονται νόμιμα στις θέσεις του, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).

Η κυβέρνηση, δια του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Νίκου Παππά, απάντησε ότι η ρύθμιση αφορά μόνο τα μέλη των οποίων η θητεία τους έχει λήξει.

Τελικά πάντως η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση και αναδιατύπωσε το άρθρο, ώστε να διασφαλίζεται ότι αφορά μόνο μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει. Επιπλέον, έγινε δεκτή και η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των ανεξάρτητων Αρχών εάν δεν έχουν καλυφθεί όλες οι κενές θέσεις.

Πάντως, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισε θετικά στο επίμαχο άρθρο 55, αναφορικά με το ΕΣΡ και τις υπόλοιπες ανεξάρτητες Αρχές, παρά την επαναδιατύπωση της τροποποιούμενης διάταξης.

Με τη ρύθμιση τερματίζεται η θητεία στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Λίνας Αλεξίου, μητέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία με ανάρτησή της στο Twiter επιτίθεται στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «ρεβανσισμό» και «υπηρεσία στην διαπλοκή».
Πηγή: skai.gr