Κλείσιμο

Ολάντ: Η Γαλλία δίπλα στην Ελλάδα - Τσίπρας: Να αλλάξουμε την Ευρώπη (upd)

Τη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και δεν θα την εγκαταλείψει όσον αφορά το προσφυγικό, έδωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι λόγια, χρειάζονται και πράξεις» είπε.

Την ανάγκη να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για την αλλαγή της επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Μαξίμου. «Η ΕΕ πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον πρόεδρος της Γαλλίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρος της Γαλλίας.

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «είπατε χθες κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: ‘Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία’. Η δημιουργική συνεργασία μας λαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αφορά το χάρτη της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της άξιες και αρχές, όλες οι  προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν κοινό αγώνα για την αλλαγή της σημερινής Ευρώπης».

«Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη για δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Πρέπει να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές» κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Απαντώντας, ο γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «κοινή προσέγγιση για το ποια θα πρέπει να είναι η κοινή μαρτυρία των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη.

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση χρειαζόταν κουράγιο να διαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας γιατί έχουμε κοινές άξιες» υπογράμμισε.

«Μετά από αυτή τη φάση, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει στις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Για το προσφυγικό είπε ότι «πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά αλλά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ... Η Γαλλία δεν θα αφήσει μόνη την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία, είναι θέμα ανθρωπιάς και θέμα ασφάλειας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα με αντιπροσωπεία από επιχειρηματίες που θέλουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης στη χώρα μας. «Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια» παρατήρησε.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κοινή αγορά με κοινό νόμισμα είναι δημοκρατία, ανάπτυξη... Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και γι’ αυτό η Ελλάδα μπήκε η ευρώ για να μετέχει σε μια Ευρώπη άξιων» παρατήρησε.

«Η χαρά μου θα ήταν πλήρης αν δεν είχε συμβεί τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία με περίπου 40 θύματα, παρά τη μεγάλη μας χαρά, είμαστε βαθιά θλιμμένοι» κατέληξε ο κ. Ολάντ με αφορμή τροχαίο δυστύχημα στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Σημειώνεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς -όπως εμπόριο, επενδύσεις και προσφυγικό - και σε λίγο παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο (12.15 το μεσημέρι), καθώς εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή.

Στη συνέχεια, ο γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και έπειτα ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ. Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πηγή: skai.gr