Πετρόπουλος: Ποτέ δεν μίλησα για έκτακτη εισφορά

«Ποτέ δεν μίλησα για έκτακτη εισφορά» τόνισε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. «Αυτό που είπα είναι για έναν πόρο από την είσπραξη, και όχι επί της είσπραξης, γιατί τότε θα ήταν ‘καπέλο’... Είναι ένας τεχνικός τρόπος για να έχουμε είσπραξη εισφορών χωρίς να διογκώνονται οι όφειλες» εξήγησε ο υφυπουργός.

Ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι στην προοπτική του συστήματος συζητούμε έναν πόρο για το ασφαλιστικό, αλλά ο μόνος τρόπος που μπορεί να βρεθεί είναι ο περιορισμός των δαπανών με την ενοποίηση των ταμείων, καθώς το λειτουργικό κόστος φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. «Έχουμε τεράστια έλλειμμα στο ασφαλιστικό έχουν πληγεί οι πόροι... Εξετάζουμε εξοικονόμηση δαπανών μόνο από τις ενοποιήσεις, και ασφαλώς αναζητούμε πρόσθετα έσοδα για την κοινωνική ασφάλιση» τόνισε ο υφυπουργός, κάνοντας λόγο και για αξιοποίηση ακινήτων.

«Mυθεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» χαρακτήρισε εξάλλου τη Δεύτερα το υπουργείο Εργασίας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς.

«Η κυβέρνηση δεν αποδοκίμασε καμία δική μου άποψη, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους» εξήγησε ο Τάσος Πετρόπουλος.

«Δεν υπάρχει σχέδιο από πλευράς τρόικας για το ασφαλιστικό... Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού είναι εξολοκλήρου πρωτοβουλία της κυβέρνησης» ξεκαθάρισε ακόμη ο υφυπουργός Εργασίας.

Η πρόταση της Επιτροπής Σοφών δεν είναι η πρόταση της κυβέρνησης, επανέλαβε από την πλευρά του τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ μίας εθνικής σύνταξης, η οποία θα προέρχεται από τη φορολογία και θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος. Ωστόσο τάχθηκε κατά οποιασδήποτε πρότασης που συνδέει τη σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια.

Εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχει μία βάση στη σύνταξη, ανεξάρτητη από τις εισφορές που κάνει ο καθένας, οι οποίες θα προστίθενται στο ποσό που θα λαμβάνει κανείς ως συνταξιούχος.

Μιλώντας στο Star, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το ασφαλιστικό είναι μία ωρολογιακή βόμβα που πρέπει να απασφαλίσει.

«Το έλλειμμα στο ασφαλιστικό
σύστημα είναι πάνω από 3%» παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε ότι υπάρχει έλλειμμα 1,8% στα έσοδα συν τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι προστασία των μικρών και μεσαίων συντάξεων ενώ εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες από ταμείο σε ταμείο και γενιά σε γενιά.

«Η πρότασή μου είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη» τόνισε, εκτιμώντας ότι οι επικουρικές θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις κύριες συντάξεις.

«Αν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού
ελλείμματος θα είχαμε μειώσεις στις επικουρικές» είπε ο υπουργός Εργασίας και προανήγγειλε ότι θα προτείνει μία προσαρμοσμένη έκδοση του σουηδικού μοντέλου συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, πραγματοποιείται Κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγή: skai.gr