Τσίπρας: Στήριξη σε Σταθάκη Φλαμπουράρη - Παρατείνεται η παραγραφή των εκκρεμών υποθέσεων

Πλήρη πολιτική στήριξη στον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Γιώργο Σταθάκη παρέσχε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας παράλληλα την παράταση των των εκκρεμών υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ για ένα ακόμη χρόνο, με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ.

Για το πολυνομοσχέδιο, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και Το Ποτάμι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα, τα γνωρίζατε και τα γνωρίζαμε όλοι και τα γνωρίζατε όταν ψηφίζατε μαζί μας τις συμφωνίες».

«Σήμερα αρνείστε να ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους που ψηφίσατε τον Αύγουστο; Τι παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς; όταν υποστηρίζατε ό,τι σάς έδιναν οι δανειστές, και λοιδορήσατε την κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε σκληρά επί επτά μήνες;» δήλωσε δε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε και η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή είτε κάποιοι συμφωνούνε είτε διαφωνούνε με αυτή» σημείωσε δε.

«Τι μάς ζητάτε να κάνουμε
; να καταψηφίσουμε; Μήπως θα κάνετε και κανά Ζάππειο τις επόμενες ημέρες; Μας ζητάτε να μην προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και να τεθούν σε κίνδυνο οι καταθέσεις των πολιτών; Εμείς έχουμε οδικό χάρτη, πείτε μας μια εναλλακτική πρόταση, μόνο κορώνες ακούμε όταν σάς ζητήσαμε τα ισοδύναμα όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διαφθορά τόνισε πως «δεν έχετε βρει κανένα στοιχείο για τους υπουργούς που κατηγορούνται για σκάνδαλα. Για να σταματήσει αυτη η άσκοπη συζήτηση θα λειτουργήσουν οι θεσμοί... αν υπάρχουν στοιχεία ούτε ένας υπουργός θα μείνει στο απυρόβλητο... Ένας νεοεκλεγείς (σ.σ ο υπουργός Οικονομίας) έκανε ατελή δήλωση που τη διόρθωσε με συμπληρωματική, και φορολογήθηκε για’ αυτό το ‘13 το ‘14 και το ’15...»

«Να μιλήσουμε για το 1 εκατ. ευρώ του Τσουκάτου από τα μαύρα ταμεία της Siemens; Μη με προκαλείτε, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί. Δεν θα χαριστούμε σε κανένα δεν θα κάνουμε πλάτη όσους έχουν σχέση με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες» επισήμανε δε, βάζοντας στο στόχαστρό του το ΠΑΣΟΚ. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση των εκκρεμών υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ για ένα ακόμη χρόνο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». 

«Τη Δευτέρα καταθέτουμε το ν/σ για τα ΜΜΕ τηρούμε τη δέσμευσή μας να τηρήσετε και εσείς τη δέσμευσή σας για αυτό το ν/σ τομή» πρόσθεσε. 

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι «σε θετική κατεύθυνση οι αποφάσεις της Συνόδου. Επισήμανε όμως ότι εξήγησε στη Σύνοδο πως δεν μπορεί να υπάρξουν κοινές περιπολίες με την Τουρκία. «Τη Δευτέρα καταθέτουμε το ν/σ για τα ΜΜΕ τηρούμε τη δέσμευσή μας να τηρήσετε και εσείς τη δέσμευσή σας για αυτό το ν/σ τομή» σχολίασε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνηση υπάρχει αυτές τις μέρες ένα παζάρι που δεν αφορά μόνο την οικονομική, αλλά και την ενταξιακή της πορεία... Ζητάνε να πάρουν υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η συζήτηση, και όπως έχουν φαίνεται έχουν δοθεί από τη Μέρκελ και τον Γιούνκερ».

Σκιαγραφόντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορύφης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κρατάμε θέση ευθύνης, δεν πρέπει να μας δημιουργεί φοβίες στο βαθμό που τηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις της. Τα βήματα αυτά δεν μπορεί να μην περιλαμβάνουν την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο θέμα της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου που αποτελεί εδώ και 41 χρόνια στίγμα για τον πολιτισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αν η Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις ροές μέσα στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατέθεσε την τροπολογία για την παράταση, κατά 1 έτος, της προθεσμίας παραγραφής μεγάλων υποθέσεων όπως της λίστας Λαγκάρντ, ζητώντας να ψηφιστεί ομόφωνα. 

Πηγή: skai.gr