Μάχη-θρίλερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δείχνουν πέντε νέες δημοσκοπήσεις

Μάχη-θρίλερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δίνουν πέντε νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 24ωρο, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Τέσσερις από τις έρευνες φανερώνουν οριακό προβάδισμα της Κουμουνδούρου έναντι της Συγγρού, με τη διαφορά να κυμαίνεται μεταξύ 0,3 και 0,7 μονάδων, ενώ η πέμπτη σφυγμομέτρηση εμφανίζει τις δυο παρατάξεις να είναι απόλυτα ισοδύναμες.

Θολή ωστόσο παραμένει η εικόνα όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, ειδικά το αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα μπουν στη νέα Βουλή, καθώς μόνο μια έρευνα δίνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου πάνω από το όριο του 3%.

Σε τέσσερις από τις πέντε δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα, αλλά με μικρή διαφορά. Η μάχη για όλες τις υπόλοιπες θέσεις βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, ειδικά με δεδομένο τον όγκο των αναποφάσιστων.

Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στη δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά το 25,4% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 24,7%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, με 6,4%, δεχόμενη πίεση από το ΚΚΕ, που λαμβάνει το 6,2%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 5,1%, το Ποτάμι με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3,9%. Τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη είναι η Λαϊκή Ενότητα, 3,4%, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%.

Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26,7% και ακολουθεί η ΝΔ με 26,2%.

Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7%, ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στην τέταρτη θέση με 6,1%, το ΚΚΕ λαμβάνει 5,9%, το Ποτάμι 5%. Στο 4,2% η Λαϊκή Ενότητα, και στο 3,6% η Ένωση Κεντρώων, ενώ οι ΑΝΕΛ βρίσκονται οριακά εντός Βουλής, με 3,1%.

Στις 0,4 μονάδες δίνει τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ η MRB για την «Real News». Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα με 25,9% και έπεται η ΝΔ με 25,5%.

Και σε αυτή την περίπτωση τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή με 6,1%, με μικρό προβάδισμα σε σχέση με το ΚΚΕ, που λαμβάνει 5,7%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (5,3%), Το Ποτάμι 94,9%), η Ένωση Κεντρώων (3,9%) και η Λαϊκή Ενότητα 3,2%. Εκτός Βουλής σε αυτή την έρευνα οι ΑΝΕΛ, με 2,6%.

Η μικρότερη διαφορά εμφανίζεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για το «Παρόν της Κυριακής». Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 27,4%, έναντι 27,1% της ΝΔ.

Η ΧΑ και πάλι τρίτο κόμμα με 6,4%, ενώ και σε αυτή την περίπτωση τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 5,5%. ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ λαμβάνουν το 4,8%, το Ποτάμι 3,8%, η Ένωση Κεντρώων 3,3% και η Λαϊκή Ενότητα 3%. Και πάλι εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι ΑΝΕΛ, με 2,3%.

Τέλος, απόλυτο ντέρμπι δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή της Κυριακής», με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να ισοδυναμούν στην πρόθεση ψήφου, αποσπώντας από 31%.

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 8%, ενώ η ΧΑ έπεται με 7%. Το ΚΚΕ πιστώνεται το 6,5%, το Ποτάμι το 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα το 4%, και η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο νήμα με 3%. Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ με 2%.
Πηγή: skai.gr