Βασιλική Θάνου: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου προκειμένου να της αναθέσει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, είτε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είτε του ΣτΕ, είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Βασιλική Θάνου είναι η μόνη εκλεγμένη πρόεδρος, σε αυτή τη χρονική φάση και άρα η μόνη ανώτατη δικαστικός που με βάση το Σύνταγμα μπορεί να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Τούτων δοθέντων, η κ. Θάνου αναμένεται απόψε να κληθεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να της ανατεθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η Βασιλική Θάνου θα ορκιστεί το απόγευμα της Πέμπτης υπηρεσιακή πρωθυπουργός, και την Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ποια είναι όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας;

Οι σταθμοί στην επαγγελματική της ζωή

Ερωτηθείσα για την επαγγελματική της πορεία, η Βασιλική Θάνου έχει δηλώσει ότι σταθμό θεωρεί πρώτα απ΄ όλα την εισαγωγή της στη Νομική Σχολή, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για την εισαγωγή της στο Δικαστικό Σώμα, έχει πει: «Όταν ξεκινούσα το 1975 στο Δικαστικό Σώμα, οι γυναίκες ήταν ελάχιστες και η καχυποψία από παντού διάχυτη» έχει δηλώσει, και ακόμη ότι εκείνη την περίοδο οι γυναίκες δικαστίνες τρόμαζαν να πείσουν τους άλλους δικαστές αλλά και τους πολίτες ότι μπορούν να είναι το ίδιο ικανές στο λειτούργημα αυτό. Σήμερα όμως το 65% των δικαστών είναι γυναίκες και όπως επαναλαμβάνει χαίρεται πολύ γι΄αυτό.

Τιμητικό σταθμό έχει χαρακτηρίσει την εκλογή της στην προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Όταν κάποτε ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε το νέο δικαστή για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του λειτουργήματός του, περιέγραψε: «Για να μπει κανείς στο Δικαστικό Σώμα πρέπει να έχει μεράκι για τη δικαιοσύνη. Δεν αρκεί να μπει μόνο προς βιοπορισμό. Αν δεν έχει μεράκι και αγάπη για τη δικαιοσύνη, δηλαδή, για το ιδανικό της δικαιοσύνης, κάποια στιγμή θα δει και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το πρώτο λοιπόν είναι να αγαπάει το λειτούργημά του, να βλέπει τη δικαιοσύνη σαν ιδανικό. Επίσης πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να είναι ακέραιος, αμερόληπτος, αντικειμενικός, να μην ενδίδει σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις».

Η ομιλία στη Βουλή

Τον περασμένο Μάρτιο (9 Μαρτίου 2015), η Βασιλική Θάνου τιμήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρίαση για τις γυναίκες που έχουν διακριθεί στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, δικαιώματα, αξιοπρέπεια. Στο σύντομο χαιρετισμό της, η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου είχε αναφερθεί στον αγώνα των γυναικών για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και στα βήματα που έγιναν από τις γυναίκες ανά την υφήλιο, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι «οι ικανότητες, το ταλέντο και η ευφυΐα δεν είναι προσόντα που ο Θεός και η φύση χαρίζει αποκλειστικά και μόνο στο ανδρικό φύλο».

Αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε συνεργασία με τις άλλες δικαστικές ενώσεις, για την προστασία και τη διασφάλιση των συνταγματικών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων τα οποία, όπως υπογράμμισε, «παραβιάστηκαν καθ΄ όλο αυτό το διάστημα».

Το βιογραφικό


Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών.

Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.
Πηγή: skai.gr