Λαφαζάνης: Δεν θα διστάσουμε το Grexit και να συγκροτήσουμε εθνικό νόμισμα

«Εάν χρειαστεί, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και να καταργήσουμε τα Μνημόνια, δεν θα διστάσουμε να φύγουμε από την ευρωζώνη, να συγκροτήσουμε με νέους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους εθνικό νόμισμα», ξεκαθαρίζει o Παναγιώτης Λαφαζάνης σε μακροσκελή συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. 

«Η ΛΑΕ είναι ένα κόμμα που στις αρχές της έχει την κατάργηση των Μνημονίων και την ακύρωση της λιτότητας. Στις αρχές της έχει το τέλος της εθνικής υποτέλειας και την ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα μια νέα ανεξάρτητη, κυρίαρχη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας εξάλλου στην κατηγορία των πρώην συντρόφων του ότι είναι ομοϊδεάτης του γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα του Grexit ο κ. Λαφαζάνης απαντά «δεν ξέρω εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει το Grexit... Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως υποστηρίζει μετά πάθους το τρίτο Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση. Και μάλιστα το συνδιαμόρφωσε. Και μάλιστα θα έλεγα ότι οι περισσότερο αντικοινωνικές προτάσεις που εμπεριέχονται σε αυτό το Μνημόνιο είναι προτάσεις του Σόιμπλε».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΑΕ ο πρωθυπουργός ότι όχι μόνον εγκατέλειψε όλες τις ουσιώδεις και θεμελιώδεις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πέρασε και στην αντίπερα όχθη, αποδεχόμενος «ένα τρίτο πολύ σκληρό μνημόνιο και αυτό να αποτελεί τώρα το πρόγραμμά του για τις εκλογές».

Ο κ. Λαφαζάνης διευκρινίζει επίσης ότι η ΛΑΕ δεν αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συνεχίσει τις καλύτερες αγωνιστικές και προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε να τηρήσουμε τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις του. Θέλουμε να συνεχίσουμε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει στους κοινωνικούς αγώνες», υπογραμμίζει στη συνέντευξη.

Όσον αφορά την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές υποστηρίζει ότι oρισμένα κόμματα στην Γερμανία και αλλού «οδηγούν την Ευρώπη σε απολυταρχικές κατευθύνσεις... Ελπίζουν ότι οι επερχόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της υποστήριξης για το πρόγραμμα λιτότητας». Όπως αναφέρει, η συνολική κατεύθυνση του νέου μνημονίου είναι βαθύτατα λαθεμένη και βαθύτατα αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στην αύξηση της φορολογίας, στις περικοπές μισθών και συντάξεων και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις επαναλαμβάνει ότι τάσσεται υπέρ μιας νέας πολυδιάστατης διεθνής πολιτικής, θεωρώντας τη Ρωσία έναν αξιόπιστο εταίρο. 
Πηγή: skai.gr