Βερολίνο: Δεν μιλάμε τώρα πια για -ονομαστική- διαγραφή χρέους

Την πάγια γερμανική γερμανική θέση ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους επανέλαβε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο κ. Ζάιμπερτ απέκλεισε όμως ονομαστική διαγραφή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με άλλους τρόπους.

"Κατά την άποψη
της Γερμανίας, είναι μια επιτυχία ότι δεν μιλάμε τώρα πια για μια -ονομαστική- διαγραφή χρέους" της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε χθες Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι βλέπει ακόμη "περιθώρια ελιγμού", με αλλαγές στα επιτόκια δανεισμού ή στην περίοδο αποπληρωμής τους, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος από το ελληνικό χρέος.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους», επισήμανε από την πλευρά του στην κυριακάτικη εφημερίδα "Welt am Sonntag" ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιενς Σπαν. Σύμφωνα με τον γερμανό αξιωματούχο, «υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά όχι κούρεμα. Ένα κούρεμα αποκλείεται από τη συνθήκη του ευρώ».

Ο Σπαν υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής για περισσότερες δεκαετίες και σημαντική μείωση των επιτοκίων. Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα -λέει ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών- θα είναι το ίδιο με εκείνο που θα προέκυπτε από ένα κούρεμα. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ζημιωθούν λιγότερο, επειδή οι απώλειες δεν θα είναι άμεσα αισθητές, αλλά μόνο στο μέλλον.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, ενώ και η Ισπανία, η Φινλανδία και η Σλοβακία αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο.

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας παραμένει απαραίτητη για τη Γερμανία, δήλωσε στο μεταξύ σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr