Κλείσιμο

Τσίπρας: Διεκδικούμε 13% φόρο και 50% προκαταβολή για πραγματικούς αγρότες

Φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με 13% θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δήλωσε από το υπουργείο Αγροτικές Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η διαβούλευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί και μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως στόχος της Αθήνας είναι η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες να διαμορφωθεί στο 50%, αντί για 100% που θα πρέπει να πληρώνουν οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα ορίσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ως αυτούς που αντλούν από την παραγωγή τουλάχιστον το 50% του καθαρού εισοδήματός τους, διαχωρίζοντάς τους από όσους εργάζονται στη γη σε μικρότερο βαθμό ή δηλώνουν παραγωγοί και απολαμβάνουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Διευκρίνισε ότι θα διεκδικήσει να φορολογούνται οι πραγματικοί αγρότες επί του καθαρού εισοδήματός τους, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η οικογενειακή εργασία.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως η συμφωνία με τους πιστωτές περιλαμβάνει «αγκάθια» που μπορεί να πλήξουν την κοινωνία, και επισήμανε ότι απαιτούνται «αντίρροπα μέτρα» ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πέραν του φορολογικού πλαισίου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την «αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων» στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής.

Προανήγγειλε επίσης τη σύσταση διυπουργικών κλιμακίων για τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά και το «σπάσιμο των κατεστημένων» που λυμαίνονται το χώρο.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, προαναγγέλλοντας την εκπόνηση σχεδίων ώστε να δοθούν κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στη γη.

Συμπλήρωσε ότι, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων, θα επιδιωχθούν νέες μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης.
Πηγή: skai.gr