Δυσφορία κυβέρνησης: Ό,τι και να δίναμε στο Eurogroup η Γερμανία θα το απέρριπτε

Την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η αρνητική στάση του Βερολίνου στο Eurogroup, με κυβερνητική πηγή να κάνει λόγο για «πολιτικό θέμα». «Ποια αξιοπιστία; Η αξιοπιστία που ζητούσαν έφτανε στη σφαίρα του μεταφυσικού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση επίσης από τη Φινλανδία και τη Σλοβακία.

«Ό,τι και να δίναμε θα το απέρριπτε σήμερα η Γερμανία» ανέφερε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος.

«Ενώ υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία έθεταν θέμα αξιοπιστίας, κι εμείς απαντούσαμε με χρονοδιαγράμματα. Δεχθήκαμε τις παρεμβάσεις των θεσμών στο κείμενό μας, ήμασταν συνεργάσιμοι σε όλα, είχαμε 250 ψήφους στη Βουλή και πλέον έγινε σαφές πως το θέμα είναι πολιτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν ήταν αυτά που έχει παρουσιάσει η Αθήνα στο αίτημά της προς τον ESM, αλλά εξειδικεύτηκαν, δηλαδή φορολογική μεταρρύθμιση και ασφαλιστικό, ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ και το δημοσιονομικό συμβούλιο.

«Οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν... Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία» επισήμαινε το κυβερνητικό στέλεχος.

Οι εργασίες της ευρωομάδας θα συνεχιστούν στις 12 το μεσημέρι, ενώ σταθερά για τις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Θα ακολουθήσει Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 7 το απόγευμα.


Πηγή: skai.gr