Κλείσιμο

Nίκη με απώλειες - Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν την ελληνική πρόταση

Μπορεί η κυβέρνηση με την ευρεία πλειοψηφία των 251 «ναι» να έλαβε την εξουσιοδότηση της Βουλής για να διαπραγματευτεί την ελληνική πρόταση με τους δανειστές, και να επιτύχει συμφωνία, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεγαλύτερες των αναμενομένου από τα κυβερνητικά στελέχη απώλειες, με τις διαφοροποιήσεις των υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, και ειδικά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, να ξεχωρίζουν.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε 151 κυβερνητικές ψήφους (υπήρξαν 2 κατά, 8 παρών και 7 απουσίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ). Συνολικά ναι ψήφισαν 251 βουλευτές, όχι 32 και παρών οχτώ, ενώ απουσίασαν εννέα βουλευτές.

Όσον αφορά τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

• Δυο βουλευτές καταψήφισαν: Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

• Οκτώ ψήφισαν «παρών»: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς.

• Έξι ήταν απόντες: Βασίλης Κυριακάκης, Γιάννης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Ελένη Αυλωνίτου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Δημήτρης Κοδέλας.

Ο κ. Λαφαζάνης μάλιστα, προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση για την ψήφο του:

«Με το "παρών" εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια "πρόταση" που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους "θεσμούς" και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε «παρών», αναλαμβάνοντας, όπως είπε, τη θεσμική της ευθύνη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη συμφωνία, εκβιασμό.

«Όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο» αναγνώριζαν από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι
Πηγή: skai.gr