Τσίπρας: Φτάσαμε σε ναρκοπέδιο, ζητώ εξουσιοδότηση για συμφωνία

 Ξεκίνησε η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» που έχει αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει ως τις 3.00 το πρωί του Σαββάτου και ύστερα θα ακολουθήσει ψηφοφορία που θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να προωθήσει την πρόταση στο αυριανό Eurogroup. 

Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, αντί της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ εξουσιοδότησαν με αποφάσεις των οργάνων τους τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί τη συμφωνία για το καλό της χώρας, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, με το τελευταίο να ζητά και ονομαστική ψηφοφορία.

Μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν, καθώς η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Πήγαμε καλά στο δημοψήφισμα για δύο λόγους: πρώτον, επειδή ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύεται και δεύτερον, γιατί ο ελληνικός λαός ξέρει ότι εργαζόμαστε υπέρ των πολλών» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία θριαμβολογία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά αυτό σηματοδότησε πολιτικές εξελίξεις, και συγκεκριμένα τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων την επομένη, σχετικά με την προσπάθεια για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μας ζητούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Διερωτήθηκε, δε, «συνολικά θα είναι υφεσιακά τα μέτρα»; απαντώντας ότι αυτό «εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος και αν θα φύγουμε από όλη αυτήν τη ρητορική περί Grexit».

«Τη συμφωνία πρέπει να τη δούμε στο μεγάλο κάδρο» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναφερόμενος στα αιτήματα που πρόβαλαν οι εταίροι μας επειδή το πρόγραμμα είναι τριετές, εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία. Και συγκεκριμένα, όπως είπε, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στις προμήθειες όπως και σημαντικότατες παρεμβάσεις για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Τη σκυτάλη στο βήμα της Βουλής πήρε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχες και προχώρησε, περισσότερο από όσο θα μπορούσε πραγματικά να προχωρήσει, λέγοντας ότι έφτασε στο σημείο, πέρα από το οποίο δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει, παρομοιάζοντας την περαιτέρω διαδικασία διαπραγμάτευσης ως ναρκοπέδιο, παραδεχόμενος πάντως ότι έγιναν λάθη τους 5 τελευταίους μήνες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ».

Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η πολιτική ισονομία της Ελλάδας με τα άλλα κράτη της Ευρώπης, αποκαταστάθηκε μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και προειδοποίησε ότι υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη που επιθυμούν να απαλλαγούν από μία αρεστή κυβέρνηση και έναν ενοχλητικό λαό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει ένα πολιτικό Grexit με μία οικονομική πρόταση.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επαναλάβει και τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι εξέλαβε το αποτέλεσμά του ως μια επιλογή αξιοπρέπειας για χιλιάδες ανθρώπων που έχουν περιέλθει στη φτώχεια και ως ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. 

Αναφερόμενος στην πρόταση που κατατέθηκε απο την ελληνική πλευρά προς τους θεσμούς, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πάρα πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις, υποστήριξε ότι είναι οι καταλληλότερες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι η νέα πρόταση αφορά μια συμφωνία που θα είναι αμιγώς και αποκλειστικά ευρωπαϊκή, αναφέροντας μάλιστα πέντε σημεία που συνιστούν τον βασικό της κορμό.

1 Το ΔΝΤ δεν θα ειναι αντισυμβαλλομενος, αλλά θα παρέχει μόνο τεχνική υποστήριξη. Έτσι τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. 

2 Η διάρκεια της νέας συμβασης θα είναι τριετής, γεγονός το οποίο παρέχει χώρο και χρόνο να σταθεροποιηθεί η οικονομία στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να δώσει τη δική της μάχη για να ξαναβγει στις αγορές και να απαλλαγεί απο το Grexit.


3 Η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που αφορούσαν το 2018, από φέτος.Τα δημοσιονομικά θα προσαρμόζονται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

4 Με το δάνειο από τον ESM, η Ελλάδα θα πληρώσει ομόλογα ύψους 6,8 δισ. τα οποία διακρατεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο θα μετατραπεί το βραχυπρόθεσμο χρέος σε μακροπρόθεσμο, με χαμηλότερο επιτόκιο μιας και κάτι τέτοιο προβλέπεται από τον ESM, ενώ χαρακτήρισε την μετακύλιση πληρωμών ισοδύναμη μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο.

5 Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls και ισχυρίστηκε ότι για πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι δέσμευση για έναν χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Μέχρι τη Κυριακή θέλουμε να φέρετε τη συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στο ευρώ. Θέλουμε να σας εξουσιοδοτήσουμε ώστε να έχετε την ευελιξία για να διαπραγματευτείτε», τόνισε, μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και πρόσθεσε:

«Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη. Εμείς θα στηρίξουμε τη συμφωνία που θα έχει τη δική σας υπογραφή και των δανειστών. Δεν είπαμε όμως ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση. Εσείς ήρθατε σήμερα να μας αναλύσετε τη διαπραγμάτευση.
Ανεβάζει τις πιθανότητες και τις υποψίες ότι στη διαπραγμάτευση αν σας ζητήσουν παραπάνω πράγματα να πείτε ότι δεν μπορώ να δεχτώ κάτι παραπάνω. Με τακτικίστικο ελιγμό να εγκλωβίσετε τη Βουλή. Εύχομαι να διαψευστώ» 

Ο κ. Μεϊμαράκης επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας είπατε ότι κανένας πρωθυπουργός δεν έφτασε να μάχεται τόσο πολύ. Πράγματι κανείς δεν έφτασε να μας πάει κοντά σε grexit σε ένα τριήμερο» 

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η ομιλία του προέδρου της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος, αρνήθηκε να δώσει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τους δανειστές, οικονομικούς δολοφόνους και παρατήρησε ότι «Θέλουμε την Ελλάδα κι ας τρώγουμε πέτρες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε μία σύντομη ομιλία, αρκέστηκε να πει «Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί, το Ποτάμι απαιτεί να μείνει η χώρα στο φυσικό της χώρο».

«Φορτώνει στο λαό ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, η κυβέρνηση θέτει το δίλημμα «μνημόνιο ή grexit», το οποίο είναι το ίδιο εκβιαστικό δίλλημα που είχαμε ακούσει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και πρόσθεσε ότι και τα άλλα κόμματα ομονόησαν σε ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα που είναι χειρότερο από αυτό του Γιούνκερ.
Επιπλέον σημείωσε ότι είναι «κείμενο τελειωμένο», καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση θα γράφει τα πάντα κατ΄υπόδειξη της χειρότερης τρόικας». Επισήμανε, δε, ότι αυτό έχει ήδη την εξουσιοδότηση από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καθώς υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι καλοί μαθητές που γίνανε καλύτεροι από τους εκπαιδευτές τους έχοντας προχωρήσει σε μίνι πραξικοπήματα, fast track διαδικασίες στη Βουλή, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, σημειώνοντας ότι «πάντοτε ήσασταν οπαδοί του πολιτικού αμοραλισμού». Στη συνέχεια, και σχετικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «έπρεπε να τεθούν στο δημοψήφισμα και οι προτάσεις των δανειστών και οι δικές σας, αλλά εσείς θέλατε να υφαρπάξετε ένα "όχι" για να το χρησιμοποιήσετε στον τυχοδιωκτισμό σας».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η οργάνωση του λαού και η ολόπλευρη προετοιμασία του για να οργανώσει την οικονομία και την κοινωνία έξω από ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενώ χαρακτήρισε τα δήθεν μεταβατικά προγράμματα βούτυρο στο ψωμί του κάθε Σόιμπλε και των καπιταλιστών. Κάλεσε, δε, σε ρήξη με την ΕΕ με παράλληλη αξιοποίηση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κράτη.

«Πάμε απέναντι στην συνείδησή μας, πάμε απέναντι στην λαϊκή εντολή που έχουμε για έναν μόνο λόγο: Γιατί έχουμε ευθύνη να μην αιματοκυλήσουμε την Ελλάδα. Με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε για να μην κάνουμε το χατίρι σε κάποιους να επιστρέψουν την Δευτέρα με τα ίδια μέτρα και να συνεχίσουν να τρέφουν το τέρας της διαπλοκής στην Ελλάδα. Αυτό θα σταματήσει την Δευτέρα το πρωί», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Όπως είπε ο κ. Καμμένος, αιτιολογώντας την θετική τοποθέτηση του κόμματός του, η Ελλάδα έδειξε ότι αντέχει και μπορεί να αντέξει και περισσότερα, δεν μπορούν όμως οι Έλληνες να αντέξουν τον διχασμό, και δεν θα οδηγήσουμε εκεί τον τόπο μας. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Αν.Ελ., επικαλέστηκε ένα μνημειακό επίγραμμα της μάχης της Κοχίμα στην Ινδία που λέει «όταν πας στην πατρίδα μίλησε τους για μας. Και πες τους πως για το δικό τους αύριο δώσαμε το δικό μας σήμερα»
Επίσης σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς την Ευρώπη» αναφέροντας πως τα «όχι» κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν νίκη της Ελλάδας και έδειξαν πως ο γερμανικός παράγων δεν είναι πανίσχυρος και η σημερινή παρέμβαση της Γαλλίας και των ΗΠΑ, μέσω της Γαλλίας, έδειξε ότι το σχέδιο του Σόιμπλε να πετάξει την Ελλάδα με μια ανθρωπιστική βοήθεια έξω από την Ευρωζώνη, δεν θα περάσει από αύριο το πρωί. «Αυτά είναι επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης όπως και η ενότητα του Νότου απέναντι στον πόλεμο που δέχεται η Ελλάδα» είπε και θύμισε στους «συμμάχους» αυτούς που εξακολουθούν να προσβάλλουν την Ελλάδα την ρήση του Ναπολέοντα σύμφωνα με την οποία «καλύτερα να έχεις έναν γνωστό εχθρό παρά έναν εξαναγκασμένο σύμμαχο».
Αφού ο πρόεδρος των Αν.Ελ., δέχθηκε πως απόψε η Βουλή καλείται να ψηφίσει μια συμφωνία με αλλαγές, που επέβαλλαν οι διαμεσολαβητές, σε αυτή που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, περιέχει διατάξεις αντίθετες από το Σύνταγμα - όπως εκείνες για τα νησιά - και που αντίκεινται στο δημοψήφισμα, είπε όμως πως υπάρχει πάντα το δίλημμα: «Συνθηκολόγηση ή άβυσσος» για να ξεκαθαρίσει πως η συμφωνία αυτή αποτελεί συνθηκολόγηση. Τέλος, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως η θετική ψήφος του κόμματός του, προϋποθέτει την σαφή αναγραφή του θέματος του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου.

«Όχι» στη ρήξη και το Grexit, «ναι» στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης και τη ζώνη του ευρώ, είπε, με τη σειρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
«Τα διλήμματα είναι δραματικά και χρειάζονται λύσεις δύσκολες και σωτήριες, ελάχιστες ώρες παραμένουν. Είμαστε αντιμέτωποι με την χρεοκοπία και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού», είπε.Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης , όπως και την ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας, την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε:
«Έχετε εντολή για λύση, έχετε χρέος να κινηθείτε γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς άλλη καθυστέρηση και δισταγμούς. Το Eurogroup δεν πρέπει να ολοκληρωθεί άδοξα και μοιραία για τη χώρα χωρίς συμφωνία».«Φέρατε τη χώρα μπροστά σε άμεσο κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Διχάσατε τον λαό για άλλη μια φορά. Καταφέρατε να βρεθεί η χώρα σε δυσκολότερη διαπραγματευτική θέση» τόνισε και υπογράμμισε πως για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή στην Ευρώπη δεν είναι απλά το κοινό νόμισμα, είναι η θωράκιση του έθνους, η ασπίδα προστασίας του ελληνικού λαού.











 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ