FT: Δέχεται τους όρους της τρόικα ο Τσίπρας, με νέα του επιστολή (pdf)

Ολόκληρη η επιστολή ΕΔΩ

Έτοιμος να αποδεχτεί όλους τους όρους που έθεσαν οι θεσμοί το Σαββατοκύριακο, με λίγες μόνο τροποποιήσεις, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με νέα επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στους επικεφαλής των θεσμών, για τη σύναψη του νέου προγράμματος στήριξης. Την επιστολή αποκαλύπτουν οι «Financial Times» και έχει επιβεβαιωθεί από κυβερνητικές πηγές του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», η πρώτη αντίδραση των πιστωτών είναι ότι η ελληνική πρόταση δεν είναι «αρκετή», καθώς το πρόγραμμα στήριξης έχει λήξει και μιλάμε πλέον για ένα νέο πρόγραμμα, με νέους όρους, σε μία νέα οικονομική συγκυρία.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται όλες τις αλλαγές στον ΦΠΑ, αλλά ζητά τη διατήρηση της έκπτωσης 30% για τα νησιά του Αιγαίου, στους αυξημένους βέβαια συντελεστές.

Επίσης, η Αθήνα δέχεται τις αλλαγές που προτείνουν οι δανειστές για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος , αλλά ζητά η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, αντί για άμεσα.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, ο κ. Τσίπρας δέχεται ζητά η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ να ολοκληρωθεί μεν έως το Δεκέμβριο του 2019 πιο αργά, αλλά ζητά η κατάργηση να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς.

Επίσης, στην επιστολή ο πρωθυπουργός αυξάνει την περικοπή των αμυντικών δαπανών στα 600 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. που είχε αρχικά προτείνει η Αθήνα και 400 εκατ. που είχαν ζητήσει οι πιστωτές. Η ελληνική πλευρά ζητά ωστόσο μετάθεση της περικοπής των αμυντικών δαπανών για τη διετία 2016-17.

Η νέα, 2σέλιδη επιστολή του πρωθυπουργού εστάλη το βράδυ της Τρίτης στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να διευκρινιστούν περαιτέρω οι όροι που δέχεται η Αθήνα ως αντάλλαγμα για το νέο πρόγραμμα στήριξης, ύψους 29,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ελληνική πρόταση θα εξεταστεί εκ νέου σε νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στις 18:30 ώρα Ελλάδος.

Ολόκληρη η επιστολή ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr