Χωρίς τελική συμφωνία η σύσκεψη κορυφής με τους δανειστές, άρχισε το Eurogroup (vids)

σΣε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, μετά την πολύωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των δανειστών, η οποία ωστόσο δεν κατέληξε σε κάποια τελική συμφωνία για κοινό κείμενο προτάσεων.

Αρνητική εικόνα έδωσε προσερχόμενος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως ακόμα δεν φαίνεται να έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για να υπάρξει συμφωνία σήμερα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν πιστεύει ότι έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος από τη Δευτέρα.

Έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα, δήλωσε προσερχόμενος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι διαβουλεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν έως τα ξημερώματα.

Δεν είναι πάντως γνωστό το πόσο μπορεί να διαρκέσει η σύσκεψη της ευρω-ομάδας, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κοινό κείμενο που θα αξιολογηθεί τεχνικά από το Eurogroup, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Μια λύση είναι «πιθανή» και αναγκαία, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.



Θα με «εξέπληττε θετικά»
αν είχαμε συμφωνία σήμερα, δήλωσε από την πλευρά του ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ. Προσέθεσε πως είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καμία δήλωση δεν έκανε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Χωρίς σχόλια προσήλθαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας.

«Έχουμε την ηθική υποχρέωση» να σταματήσουμε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και τις κακουχίες που βιώνει ο ελληνικός λαός, δήλωσε προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου.

Τόνισε όμως πως η κριτική που έχει ασκηθεί στις προτάσεις των δανειστών και το πρόγραμμα στήριξης γενικότερα είναι «άδικη», καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν εφαρμόσει μόνο τμήματα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που είχαν συμφωνηθεί.

«Είναι Τετάρτη απόγευμα, οπότε είμαι πολύ περίεργος [να δω] πώς θα μοιάζει η ευρώζωνη όταν τελειώσουμε», δήλωσε μεταξύ αστείου και σοβαρού ο σλοβάκος υπουργός Πίτερ Καζιμίρ. Σημείωσε πάντως πως όλα θα κριθούν με βάση την «οικονομική ουσία» της ελληνικής πρότασης και ότι είναι προετοιμασμένος για μια πολύωρη συνεδρίαση.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πως υπάρχουν φήμες για νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την Παρασκευή.

Πηγή: skai.gr