Συνάντηση Τσίπρα με τους επικεφαλής των δανειστών πριν τη σύνοδο κορυφής (upd)

Συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών θα έχει στις 12:00 στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα πριν το κρίσιμο Eurogroup (13:30) όπου θα εξετασθούν τεχνικά οι νέες ελληνικές προτάσεις, και ενόψει της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης που θα ακολουθήσει (20:00).

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση οργανώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος νωρίτερα θα έχει διμερείς επαφές με τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Εμείς πάμε για συμφωνία», δήλωσε από την Αθήνα, μετά τη λήξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Αργά χθες βράδυ, η Ελλάδα έστειλε εγγράφως στους πιστωτές τις νέες προτάσεις της, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, όχι όμως πριν τελειώσει η σύσκεψη εκπροσώπων των δανειστών, όπου και εξετάστηκε τεχνικά η δυνατότητα σύγκλησης. Οι εργασίες στις Βρυξέλλες πάντως συνεχίστηκαν πυρετωδώς μέχρι αργά το βράδυ.

Στόχος των εργασιών είναι να προετοιμασθεί το έδαφος για το κρίσιμο Eurogoup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν την τελική τεχνική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου, ώστε να οριστεί και η ατζέντα της συνόδου των ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό συζήτηση από την Αθήνα είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά.

Αναμένεται να προβλέπει επίσης έκτακτη εισφορά για τις εταιρίες που έχουν καθαρά κέρδη από 500.000 ευρώ και άνω και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από 30.000 ευρώ.

Θα περιλαμβάνει επίσης κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1η Ιανουαρίου 2016.

Το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στους οποίους παρουσίασε προφορικά το ελληνικό σχέδιο.

Οι προτάσεις εξετάστηκαν στη συνέχεια στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε επί περίπου πέντε ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγή: skai.gr