Ναυάγιο στο Eurogroup, αλλά «ακόμα δυνατή η παράταση» του προγράμματος

Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης είναι πλέον η μοναδική πιθανή επιλογή ώστε να μην εκπνεύσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στις 30 Ιουνίου και να μην χαθούν οι δόσεις στήριξης που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, δήλωσε μετά το τέλος ενός ακόμα άκαρπου Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες δεν απομένει πλέον αρκετός χρόνος ώστε να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια και να αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση πριν το τέλος του μήνα, οπότε και θα πρέπει να καταβληθεί δόση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. «Αυτό είναι απλά αδύνατο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας, απέφυγε πάντως να δεσμευθεί για το ενδεχόμενο έστω μιας νέας επέκτασης του προγράμματος, λέγοντας απλώς ότι «είναι ακόμα δυνατή», ενώ προσέθεσε πως αυτή τη στιγμή «δεν είναι ορατή» μια οριστική συμφωνία.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, τόνισε πως η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας, η οποία και οφείλει «αρπάξει την ευκαιρία» και να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις, που θα εντάσσονται στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 20ης Φεβρουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή, πολύ λίγα μέτρα [που έχει προτείνει η Ελλάδα] είναι αξιόπιστα ώστε να ενταχθούν σε μια συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι αξιόπιστη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

Προειδοποίησε όμως πως ο χρόνος εξαντλείται, προσθέτοντας ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει «πολύ μικρή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Ερωτηθείς μάλιστα αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως η Ευρώπη είναι «έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο» αν δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Επισήμανε πάντως πως η παραμονή της χώρας μας στο κοινό νόμισμα παραμένει ο πρώτος στόχος.

Απευθυνόμενος δε στην ελληνική κυβέρνηση, επισήμανε πως «δεν υπάρχει εύκολη λύση» για την Ελλάδα, όμως σχολίασε ότι χρειάζονται πολιτικοί «που είναι έτοιμοι να πουν την αλήθεια στο λαό τους».

Σχετικά με τις μαζικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, είπε με νόημα πως είναι «ανησυχητικό», αλλά οι πολίτες παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες «επειδή ανησυχούν για το τι θα φέρει το μέλλον». «Η λέξη-κλειδί είναι εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη πρέπει να επιστρέψει στην ελληνική οικονομία», κατέληξε.

Περιμένουμε... και θέλουμε «ενήλικες στο δωμάτιο», δηλώνει η Λαγκάρντ

«Περιμένουμε. Έχουμε θέσει τις προτάσεις που είναι λογικές», τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επισήμανε πως το Ταμείο παραμένει «ευέλικτο» για την χρήση δημοσιονομικών ισοδύναμων, όμως διευκρίνισε πως οι εναλλακτικές ελληνικές προτάσεις δεν μπορεί να είναι «καπνός και καθρέπτες», αλλά θα πρέπει να είναι αξιόπιστες.

Απέφυγε πάντως να απαντήσει με σαφήνεια για το ενδεχόμενη ελάφρυνση το χρέους, απαντώντας λιτά ότι «ο μόνος τρόπος να υπάρξει λύση είναι ο διάλογος», αλλά με «ενήλικες στο δωμάτιο».

Να αποφευχθούν «τα χειρότερα» ζήτησε ο Μοσκοβισί

Έχουν γίνει εύλογες προτάσεις από τους θεσμούς για την Ελλάδα, είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας κι εκείνος ότι η μπάλα μένει στην Ελληνική πλευρά.

Τόνισε ότι η προθεσμία είναι η 30η Ιουνίου, καθώς τότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα και τότε πρέπει να καταβληθεί και η δόση των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ.

Δήλωσε ότι η Κομισιόν κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει εύλογους συμβιβασμούς για να αποφύγει μια «καταστροφική έκβαση».

Εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτό και αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr