Τσίπρας: Δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις, τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση

«Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συντηρώντας φαινομενικά το κλίμα ρήξης με τους πιστωτές. «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία... Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση», ανέφερε πάντως λίγο αργότερα. 

«Δεν δεχόμαστε απειλές... Η Ευρώπη να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο στόχος δεν είναι να πετύχουμε μία συμφωνία, συμπλήρωσε, αλλά μία λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

«Δεν λειτουργούμε με το άγχος και την πίεση της στιγμής, έχουμε μπροστά μας εντολή τετραετίας. Σε βάθος τετραετίας ξηλώνουμε το μνημόνιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

«Οι πιέσεις εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες για την ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο της κυβέρνησης, αυτό είναι το λιγότερο, αλλά και του ελληνικού λαού» τόνισε. 


«Παρά τις μνημονιακές παγίδες εντός και εκτός της χώρας καταφέραμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Σε αυτό το δρόμο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, στο δρόμο των μαχών» επισήμανε, κατηγορώντας τους εταίρους για εσκεμμένη τύφλωση και για επίδειξη πυγμής με στόχο να σκοτώσουν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.  


Ο ΥΠΟΙΚ οκλαδόν

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως στόχος είναι μια συμφωνία με σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά και όχι προτάσεις από ΔΝΤ και ΕΕ που δεν έχουν λογική. «Η εντολή του ελληνικού λαού είναι σαφής... Να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας» παρατήρησε. 


Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει για να φτάσει σε αμοιβαία συμφωνία η οποία δεν θα πρέπει να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής.

«Μας ζητείται να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία σε μια υφεσιακή δίνη. Είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας... Να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συμφωνία πρέπει να περιέχει δεσμευτικές ρήτρες για το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδος, που επιδεινώθηκε με ευθύνη των θεσμών.

«Οι ευρωπαίοι λειτουργούν α λα καρτ, θέλουν τις σκληρές προτάσεις του ΔΝΤ, αλλά δεν συζητούν τη θέση του για αναδιάρθρωση του χρέους» επανέλαβε.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της και αναμένει με ενδιαφέρον την επίσημη απάντηση των θεσμών» δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα και κατ’ επανάληψη πως θα εξακολουθήσει να εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης διευκρίνισε.

«Η εντολή που πήραμε από το λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας, πήραμε σαφή εντολή απο το λαό για λύση», είπε δε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: skai.gr