Βρυξέλλες: Οι ελληνικές προτάσεις δεν βγαίνουν – Τελευταίος σταθμός το Eurogroup

«Δύσκολες» χαρακτήριζαν τις συζητήσεις Κομισιόν – Αθήνας που εξελίσσονται αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες οι κοινοτικοί αξιωματούχοι. «Οι θέσεις των δυο πλευρών είναι ακόμα πολύ μακριά η μία από την άλλη. Δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει αποτέλεσμα» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι κατά πόσον είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

«Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και οι προτάσεις της δεν βγαίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών. 

«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου», προειδοποιούσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε το Σάββατο, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.

Τις ελληνικές θέσεις παρουσίασε το Σάββατο το βράδυ ο Νίκος Παππάς στους στενούς συνεργάτες του προέδρου Γιουνκέρ και από τις πληροφορίες από κοινοτικούς αξιωματούχους οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν.

«Συμμετέχουμε στη διαδικασία. Μόνο μετά την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης από την Επιτροπή θα αποφασίσουμε εάν οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν» δήλωσε στο Mega πηγή της ΕΚΤ.

«Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη», τονίζει στο μεταξύ σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος προσθέτει ότι «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν».«Η Ελλάδα, τονίζει ο κ. Παππάς, έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».

Σημαντικότερη παρέμενε έως και χθες η παράμετρος του χρέους, αφού η Αθήνα εμφανίζεται να δέχεται αύξηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ για το 2015 παρά την διαφορετική άποψη του υπουργού Οικονομικών.

«Στο Eurogroup της Πέμπτης θα είμαι εγώ, εκεί είναι η θέση μου» τόνισε την Κυριακή ο Γιάννης Βαρουφάκης και χαρακτήρισε υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνηση όλα αυτά που ακούγονται ότι ο ίδιος είναι εκτός διαπραγμάτευσης.

«Αν είναι να συνεχίσουμε με μνημόνια, να γίνουμε προτεκτοράτο, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει τέτοια συμφωνία... Δε μας ψήφισε ο λαός γι' αυτό» διεμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης

«Όπως όλα δείχνουν το ΔΝΤ μπλοκάρει συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», υποστηρίζει από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα FAS.

«Ό,τι υπογράψει η κυβέρνηση θα το υπερασπιστούμε γιατί η συμφωνία που θα φέρει ο πρωθυπουργός θα είναι μια καλή συμφωνία... Αυτή η κυβέρνηση δεν θα φέρει μνημόνια, δεν θα μειωθούν οι συνταξεις» επέμεινε μέσω του σταθμού μας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επωμιστεί μια επώδυνη αλλά βιώσιμη συμφωνία είτε να «πει το μεγάλο όχι». Αργότερα πάντως τόνισε ότι είναι «αισιόδοξος από τη φύση του». 
Πηγή: skai.gr - Καθημερινή - ΑΜΠΕ